"Značaj Banatske magistrale je nemerljiv"

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je da je značaj buduće "Banatske magistrale" nemerljiv.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 25.06.2016.

13:39

(Foto: Thinkstock.com)

Inter-regionalno spaja Banat, koji je slabo infrastrukturno povezan, i daje velike mogućnosti za razvoj privrede u tom delu AP Vojvodine i Srbije, rekao je.

Galić je rekao novinarima da je danas povučen prvi zvanični zakonski korak u realizaciji projekta izgradnje "Banatske magistrale", a to je javna prezentacija prostornog plana posebne namene za koridor saobraćajnica na pravcu puta M 24, odnosno "Banatske magistrale".

On je naglasio da je "Banatska magistrala" jedan od prioriteta nove Pokrajinske vlade i ponovio da se radi o vrlo bitnom projektu.

Prema Galićevim recima, "Banatska magistrala" je putni pravac koji kreće od Dunava, odnosno Kovina i spaja Pančevo, Zrenjanin, Kikindu i nastavlja prema Čoki, a jedan krak - desni, ide do granice sa Mađarskom na đalu, a levi krak se nastavlja preko sente na auto - put E 75 Beograd - Budimpešta.

"Prezentacija prostornog plana je samo prvi korak, ali život teče i zato se nova Pokrajinska vlada odmah uhvatila u koštac sa problemima i stvarima koje mora da rešava u ovom periodu", rekao je Galić dodajući da je prezentacija deo procedure zakonskog postupka pokretanja jednog takvog projekta.

Galić je najavio da, nakon stavljanja na uvid javnog prostornog plana, sva zainteresovana lica do 15. jula imaju pravo na prigovor, a nakon toga projekat ide u Skupštinu AP Vojvodine na usvajanje, da bi se po okončanju skupštinske procedure uradio idejni projekat i građevinske dozvole, a zatim ide rešavanje imovinsko - pravnih problema na predviđenoj trasi.

On je istakao da, upravo zbog pomenutih procedura ne može da kaže datum praktičnog početka izgradnje, ali je istakao da će se Pokrajinska vlada i sekretarijat na cijem je čelu potruditi da navedene procedure traju što kračhe.

"Banatska magistrala je na prostornom delu puta M 24 i ona u malom delu skreće sa već postojeće trase puta, samo se prave zaobilaznice oko većih gradova i naseljenih mesta, tako da neće biti puno zahteva za eksproprijaciju pa će taj postupak ići brže", kazao je Galić.

On je na kraju kazao da se o okvirnoj vrednosti projekta ne može govoriti u ovom trenutku jer je tek u pitanju prezentacija prostornog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: