Let do Velike jabuke:"Bilo je baš kako treba" FOTO

Avion Erbas A330 "Nikola Tesla", koji je jutros direktno poleteo iz Beograda ka Njujorku, sleteo je na njujorški aerodrom JFK, nakon devet i po sati leta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

21:24

Let do Velike jabuke:
Foto: Air Serbia

Letelica je na aerodromu Džon Ficdžerald Kenedi (JFK) dočekana vodenim topovima, u znak dobrodošlice, kao i elektronskim bilbordom na kome je pisalo "JFK aerodrom pozdravlja Er Srbiju".

Uspešno prizemljenje letelice putnici su pozdravili velikim aplauzom.
Foto: Air Serbia
Svečanu vrpcu na aerodromu u Njujorku presekli su potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor "Er Srbije" Dane Kondić. Ministarka Mihajlović izjavila je da je let prošao "kako treba" - veselo, dobro i stabilno.

"Drago mi je da smo ovde, Srbija je sada zvanično vazdušnim saobraćajem došla u Njujork, u SAD. Tu nameravamo da ostanemo, ali i da nastavimo da se razvijamo", rekla je Mihajlović novinarima po sletanju na njujorški aerodrom.

Ona je ponovo izrazila zadovoljstvo uspostavljenjem leta posle 24 godine, što je, kako je rekla, politički vrlo značajno, a ekonomski još i više, jer je omogućen i kargo
Foto: Air Serbia
"Pored putnika današnjim letom prevezeno je i 10 tona robe jedne domaće kompanije, dakle Srbija se širi i to je jako dobro", poručila je ministarka.

Ona je ponovila da je u planu da se radi na uvođenju letova do Čikaga i Kanade, te da je "san" Vlade da se "Er Srbija" i dalje širi.

"Pokazali su za tri godine šta sve mogu, jedini u regionu imaju takav trend rasta i zašto ne razmišljati o tome da ne bude Njujork jedini grad u koji ćemo leteti", rekla je Mihajlović. ćGradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je devet i po sati, koliko je let trajao, prošlo vrlo brzo, budući da je let uspostavljen posle skoro četvrt veka. Beograd, dodao je, postaje svetska metropola, povezuje se sa najvećim gradovima u svetu, a Srbija postaje deo sveta i lider u regionu.

"Neka ovo bude početak lepše slike Beograda i Srbije, Srbije koja može i ume da pobeđuje i na polju ekonomije i privrede", poručio je Mali, koji je i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije. Generalni direktor nacionalne avio-kompanije Dane Kondić rekao je novinarima da je let, uz odličnu hranu i ljubaznu posadu, prošao brže i bolje nego što je očekivano.

Avion, sa više od 250 putnika, poleteo je jutros oko osam sati, posle skoro četvrt veka, direktno za Njujork, a sleteo je u 11:40 sati po lokalnom, odnosno u 17:40 po našem vremenu. Letovi do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno, a dodeljeni su im brojevi YU-500 i YU-501, isti oni koje je koristio JAT kad je pre 24 godine direktno leteo za Njujork.

Uoči poletanja sa aerodroma "Nikola Tesla" neki od putnika su poručili da su veoma zadovoljni zbog uvođenja direktnog leta do SAD-a jer će im to skratiti putovanja i neće biti presedanja kao do sada.

Među putnicima na letu nalazili su se i naš proslavljeni fudbaler Dejan Stanković, glumica Nataša Tapusković, operska pevačica Jadranka Jovanović, bivši poslanik Zoran Babić, stric najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, Goran Đoković...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: