Srbija dočekuje dva nova helikoptera iz Rusije

Vojska Srbije spremna je za prihvat dva nova helikoptera Mi-17V5 iz fabrike u ruskom gradu Kazanju.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 20.06.2016.

19:25

Srbija dočekuje dva nova helikoptera iz Rusije
Foto: Thinkstock

Letelice bi trebalo da stignu 25. juna, a na Aerodrom Batajnica biće prebačeni - avionom, pišu Večernje novosti.

Ruski helikopteri ući će u sastav 890. mešovite helikopterske eskadrile "Pegazi". Uvođenju u naoružanje prethodiće procedura prijema i testiranja stručnjala Tehničkog opitnog centra.

“Probni letovi na fabričkom aerodromu naših helikoptera traju još od aprila. Naše posade upoznale su se sa letelicama, a ljudstvo je obučeno i spremno za rad na novim sredstvima”, kažu u Komandi vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i napominju da će novi helikopteri učestvovati u borbenim, transportnim i humanitarnim misijama.

Iako je kupoprodajni ugovor sa ruskom stranom poverljiv, poznavaoci vazduhoplovne tehnike navode da je nabavljena osnovna verzija letelice, koju karakterišu analogni instrumenti i mehanički sklopovi. Helikopteri će imati dizalicu nosivosti 4,5 tona i reflektor.

U unutrašnjiosti letelice na dve bočne klupe moći će da stane 25 vojnika u sedećem položaju. Kako je nabavljen i komplet medicinske opreme, biće moguća i prepravka u letelicu za medicinsku evakuaciju, kapaciteta 12 nosila.

Helikopteri, koji će po sletanju na Batajnicu dobiti oznake Vojske Srbije, imaće standardnu opremu, koja uključuje meteo-radar, kao i kabinska svetla prilagođena upotrebi naočara za noćno letenje. Za gašenje požara koristiće se vedra PPV-2000 koje Srbija već poseduje.

Pojačavanje Ratnog vazduhoplovstva trebalo bi da zaokruži nabavka još dva helikoptera, planirana za kraj ove i početak 2017. godine. Proizvođač i tip ovih letelica zasada nije poznat, a spekuliše se da bi sledeće letelice mogle biti kupljene od zapadnih proizvođača.

Namera vojnog vrha jeste da remontuje i postojeće helikoptere Mi-8 i Mi-17. Na spisku letelica RV i PVO trenutno je sedam ovakvih letelica, čiji resursi ističu do 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: