"BG-Budimpešta možda i prema Skoplju i Atini"

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović očekuje da će Srbija igrati značajnu ulogu u pokušaju Kine da se "putem svile" približi Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2016.

16:38

Foto: Tanjug

Ona kaže da je u okviru potrebe kineske ekonomije da se širi ka Evropi, Kina već neko vreme prisutna u regionu zapadne i istočne Evrope i da je očigledno da Srbija u tom lancu igra veoma važnu ulogu.

"U tom smislu poseta predsednika najmnogoljudnije zemlje u svetu i ekonomije koja je konstantno u ekspanziji dugi niz godina i za Srbiju je izuzetno značajna", rekla je Joksimović Tanjugu.

Ona je podsetila da između Srbije i Kine ne postoje otvorena pitanja, ali da se u ekonomskom smislu razvija sve intenzivnija saradnja i kao primer navela prodaju Železare Smederevo, koja je izuzetno važna za srpsku ali i za kinesku ekonomiju.

"Očigledno je da to predstavlja i za kinesku ekonomiju značajan momenat imajući u vidu da poseta Železari Smederevo predstavlja kulminaciju trodnevne posete kineskog predsednika Si Đinpinga", naglasila je Joksimović.

U narednom periodu očekuje, kako kaže, da kroz pokušaj Kine da se putem svile približi Evropi u ekonomskom smislu, Srbija igra značajnu ulogu u toj vrsti približavanja.

"Videli smo već i projekat koji bi trebalo uskoro da zaživi, a to je modernizacija pruge na relaciji Beograd- Budimpešta. Taj projekat mogao bi da doživi i neku svoju sledeću fazu produžetkom prema Skoplju, a kasnije i prema Atini kako bi spojio luku Pirej koja je nedavno Kina otkupila od Grčke", ukazala je Joksimović.

Ona kaže da bi se na taj način infrastrukturni put ka Evropi, bar onaj koji se odnosi na morski put, zatvorio.

Politički odnosi dve zemlje, nastavlja ona, su dobri, a sa ovakvom vrstom ekonomije oni idu na jedan viši nivo.

"Mislim da Srbija u ovom trenutku može biti zadovoljna imajući u vidu da veliki broj evropskih partnera pokušava da privuče i kineske investicije, ali i da generalno ojača ekonomske veze sa Kinom", zaključila je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: