Si Đinping donosi potpis za luku pored "Pupina"

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji doneće sigurne parafe na dva bitna infrastrukturna projekta - luku na Dunavu i putnu deonicu Surčin-Obrenovac.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 17.06.2016.

11:18

Si Đinping donosi potpis za luku pored
Foto: Tanjug

Dve zemlje će, prema pisanju Večernjih novosti, potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini mosta "Mihajlo Pupin" vredne 300 miliona dolara. Sigurno je da će biti potpisan i komercijalni ugovor s kineskom bankom za deonicu koja će spojiti koridore 10 i 11, a koji će biti vredan 210 miliona evra.

Velika kineska kompanija koja se bavi lučkim poslovima investiraće u izgradnju luke kod Pančeva, za koju su Kinezi još ranije pokazivali interesovanje. Strateški je luka značajna zbog blizine mosta Zemun-Borča, ali i zbog posebne pogodnosti za transportni saobraćaj, jer je u neposrednoj blizini planirana i izgradnja velike industrijske zone.

I potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je juče najavila da će tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji biti potpisan komercijalni ugovor za gradnju deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca. Deonica Surčin - Obranovac je deo auto-puta od Beograda do Čačka i jedina je deonica na tom pravcu čija gradnja još nije obezbeđena ugovorom. Očekuje se da će se ovaj dogovor danas naći i na sednici vlade.

- Tokom posete kineskog predsednika očekuje se potpisivanje između 18 i 22 sporazuma i protokola, koji će se odnositi na industrijsku zonu, zdravstvo, kulturu i obrazovanje, kao i infrastrukturu - rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarka građevinarstva vodiće i prvi sastanak Saveta za infrastrukturu, koji će biti formiran za vreme posete prvog čoveka Kine, a očekuje se da će biti zakazan krajem jula. Naša zemlja će tako dobiti na značaju, jer će se na ovim sastancima, koji će biti u Beogradu, odlučivati o svim projektima koje će Kina razmatrati za ulaganje u Evropu i ostalih 16 zemalja Starog kontinenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: