Dunav stopirao radove na Žeželju

Radovi na srednjem stubu novog Žeželjevog mosta, jedinom rečnom od ukupno pet, ponovo su obustavljeni.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

14:51

Dunav stopirao radove na Žeželju
Foto: Tanjug

Razlog je visok vodostaj Dunava, pa je armiranje stuba u postojećem kesonu moralo da bude stopirano.

"Zbog visokog nivoa reke, radovi su obustavljeni 29. maja, a biće nastavljeni čim vodostaj opadne", kažu za Večernje novosti

u "Infrastrukturi Železnica Srbije" koja, u ime republičke vlade, vodi gradnju mosta.

Kada će se to desiti, još je neizvesno, jer Republički hidrometeorološki zavod rast vodostaja Dunava kod Novog Sada prognozira i za naredne dane. Prema ranijim najavama, novi most, inače izuzetno važna tačka na budućoj brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, trebalo bi da bude završen do novembra ove godine.

I sadašnji, kao i niz prethodnih zastoja, zbog kojih je špansko-italijanski konzorcijum AZVI, kojem je poveren ceo posao, angažovao i nove podizvođače radova, ozbiljno prete da i taj rok bude probijen. Po ugovoru s tim konzorcijumom, potpisanom početkom 2011, most je, podsetimo, trebalo da bude gotov još krajem 2013, ali se to nije dogodilo ni gotovo tri godine kasnije.

Kada je o ostalim radovima reč, u "Infrastrukturi Železnica Srbije" preciziraju da se na manjem luku na petrovaradinskoj obali (dužina mu je 180, a visina 34 metra) montira drugi red vešaljki i da će to, prema planu, biti gotovo do kraja juna.

"Na velikom luku koji se montira na novosadskoj obali, a koji je dug 220 i visok 47 metara, u završnoj fazi je zavarivanje. U skladu sa planiranom dinamikom, instaliranje vešaljki na ovom luku počeće sredinom jula", dodaju u tom javnom preduzeću.

Kada budu završeni, lukovi bi, sa reke, baržama, trebalo da budu navezeni na stubove mosta. Za razliku od srednjeg, rečnog, četiri obalna stuba - po dva na sremskoj i bačkoj strani - završena su još pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: