Dajemo pare, a decenijama nije prošao voz

Železnice od 3.600 kilometara pruge u Srbiji plaćaju održavanje za 820 kilometara pruge koju ne koriste, a na oko 400 kilometara decenijama ne prolaze vozovi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

13:42

Dajemo pare, a decenijama nije prošao voz
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i dodala da će veći deo tih deonica biti zatvoren.

"Tih 820 kilometara pruge nije profitabilno ni u kom smislu. Od toga, blizu 400 kilometara su pruge koje više od deceniju nisu korišćene", rekla je Zorana Mihajlović novinarima nakon sastanka s MMF-om.

Ona ističe da na toj deonici nema vozova, ali postoji zemljište, pa bez obzira na to, Železnica izdvaja novac za održavanje i zemljište.

"A šteta je da stoji i da se daju pare, a nema pruge i niko nije zainteresovan da je ima", navela je Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

O preostalih 420 kilometara, dodala je, razgovara se s lokalnim samoupravama, koje imaju šest meseci da razmisle koliko im te pruge znače.

"Neki su odmah bili zainteresovani da ih rehabilituju, poput Paraćina, i recimo, dva okruga u Vojvodini. Više će se lokalne samouprave zainteresovati kad shvate da se to stvarno dešava. Mislili su da niko neće zatvoriti prugu i da niko neće razmišljati o načinu na koji se to finansira", kazala je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: