Zbog "BG na vodi" sele teretni saobraćaj iz centra

Teretni železnički saobraćaj će zbog projekta "Beograd na vodi" potpuno biti izmešten s prostora Savskog amfiteatra na novu lokaciju preko Makiša.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 10.06.2016.

16:51

Zbog
Foto: Tanjug

Prvi teretni voz za potrebe "Železničkog integralnog transporta" već početkom naredne sedmice saobraćaće preko Makiša, izjavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić.

Odlaskom poslednjeg teretnog voza za Rijeku, od juče, 9. juna, zvanično je prestala da radi železnička stanica Beograd Spoljna, koja je bila sastavni deo Glavne železničke stanice u Beogradu, u kojoj se obavljao teretni železnički saobraćaj.

Dan ranije, 8. juna, Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe "Srbija kargo" izdalo je "transportno ograničenje", na osnovu kojeg je stanica Beograd Spoljna prestala da prihvata i otprema teretne železničke kompozicije.

Time je, posle skoro veka postojanja, stanica Beograd Spoljna prestaje da opslužuje železnički teretni saobraćaj u centru glavnog grada, navodi se u saopštenju.

U prethodnih petnaestak dana, radnici "Infrastrukture železnice Srbije" su u stanici Beograd Spoljna demontirali oko kilometar i po koloseka i tri skretnice.

Izvršena je i demontaža kontaktne mreže, a do danas treba da budu uklonjeni i svi stubovi kontaktne mreže u stanici, osim jednog neophodnog za rad mašina koje izvode demontažu i uklanjanje koloseka.

U skladu s dinamičkim planom, ukida se i najveći broj skretnica u stanici Beograd Spoljna, a ostaju samo četiri stare i postavljaju dve nove skretnice za potrebe železničkog saobraćaja na preostala tri koloseka.

Prethodnih decenija milioni tona robe primani su i otpremljeni iz ove stanice, a zbog značaja i obima prevoza upravo tu je veliki broj železničara sticao prva profesionalna znanja i iskustva za dalji rad na železnici.

U železničkoj stanici Beograd teretni saobraćaj bio je odvojen od putničkog posle Prvog svetskog rata, da bi se rasteretio saobraćaj u stanici i brigu o teretu preuzela je teretna stanica Beograd Spoljna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: