"Mi bankari ćemo morati da se snađemo"

Na najavu guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković da će banke dobiti konkurenciju, u NLB banci kažu da je svaka konkurencija dobrodošla.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

13:21

Foto: NLB

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke je na najavu Tabakovićeve da se bankama sprema konkurencija u vidu mikrofinansijskih institucija rekao za B92 da je svaka konkurencija, koliko god to čudno zvučalo - dobrodošla.

Kako je rekao, svaka konkurencija budi kod banaka borbu da budu bolje, kvalitetnije, a to koristi ekonomiji, kao i njihovim klijentima.

Prema njegovim rečima, mikrofinansiranje je već dugo godina prisutno u Srbiji, a čak dve banke su, kaže, i nastale kao banke za mikrofinansiranje.

"U tom segmentu već ima prisutnih banaka, a opet prisustvo novih banaka samo podržava razvoj tržišta i sa stanovništa cele ekonomije je i te kako dobrodošlo. Mi banakari ćemo morati da se snađemo. Konkurencija je nešto sa čim se svaki dan suočavamo“, rekao je Greganovič za B92.

Povodom najave srpske centralne banke da će ozbiljno raditi na povećanju kreditne aktivnosti i da su povodom toga već kontaktirali banke, Greganović kaže da su kao banka zainteresovani za rast tržišta kredita.

"Zainteresivani smo da, u okviru neke razumne konkurencije učestvujemo u tome, tako da ja zaista cenim napore NBS da podrži taj rast, da podrži kreditnu aktivnost i da onda svi zajedno nekako podržimo srpsku ekonomiju većom proizvodnjom kredita“, kaže on.

NLB banka je danas objavila i početak petog konkursa NLB Organik u okviru kojeg će ove godine nagraditi tri najboilja projekta novčanom nagradom u iznosu od milion i po dinara.

Konkurs je otvoren do 1. septembra, a pravo učešća imaju individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za oragansku proizvodnju.

Autor projekta koji stručni žiri oceni kao najbolji, dobiće nagradu od milion i po dinara, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti nagradi u iznosu od 300.000 i 200.000 dinara.

Do sada je na ovaj konkurs bilo prijavljeno 170 projekata.

Predsednica komisije za izbor projekata, profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Snežana Oljača kazala je da je organska proizvodnja velika šansa za Srbiju, jer u tom segmentu može da ostvari konkurentnost na tržištu. Prema njenim rečima, organska proizvodnja se razvija polako, ali se ipak svake godine povećavaju površine pod organskim proizvodima i da ih je sada oko 9.500 hektara, što je i dalje mali procenat u odnosu na neke druge zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: