Filip Moris: 100 mil.$ protiv krijumčarenja

Duvanska kompanija Filip Moris internešenel finansiraće sa 100 miliona dolara finansirati borbu protiv krijumčarenja i srodnih kriminalnih radnji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

08:11

Filip Moris: 100 mil.$ protiv krijumčarenja
Foto: Thinkstock

Konkurs će biti raspisan u toku ove godine, a moći će da konkurišu privatne, javne i nevladine organizacije.

Inicijativom PMI IMPACT za suzbijanje krijumčarenja rukovodiće savet od sedam nezavisnih svetskih stručnjaka u oblasti prava i borbe protiv korupcije.

"Napredak u borbi protiv nelegalne trgovine zahteva ideje, resurse i delovanje - zato i pokrećemo inicijativu PMI IMPACT. Posebnu zahvalnost dugujemo istaknutim stručnjacima koji su stali na čelo ove inicijative i očekujemo veliki broj prijava na konkurs. Paralelno s tim, PMI nastavlja da kontroliše svoj lanac nabavke i podržava međunarodne protokole protiv ilegalne trgovine", izjavio je generalni direktor kompanije PMI Andre Kalancopulos.

Procenjuje se da je ukupna vrednost robe kojom se ilegalno trguje na globalnom nivou oko 650 milijardi dolara, s veoma aktivnim crnim tržištima za ogroman broj proizvoda, od farmaceutskih, prehrambenih, duvanskih, do oružja i divljači, navedeno je u sapštenju kompanije PMI.

Članica stručnog saveta PMI IMPACT i bivša viša tužiteljka u američkom Ministarstvu pravde Suzan Hejden je rekla da nezakonita trgovina cveta delom i usled povezanosti kriminalnih mreža koje funkcionišu nekažnjeno i koriste otvorene granice, korumpirane zvaničnike, neusaglašene pravne sisteme i nedovoljnu primenu zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: