Srpski turisti u suzama - Grci oduzimaju hranu?

Letnja turistička sezona već je počela, a poslednjih dana mediji u više navrata pišu da su grčki carinici pooštrili kontrolu i da oduzimaju nedozvoljenu hranu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

14:42

Srpski turisti u suzama - Grci oduzimaju hranu?
Foto: Thinkstock

Meso, mleko, jogurt i pavlaka jedini su proizvodi koje srpski turisti ni ove sezone neće moći legalno da prenesu preko grčke granice.

Ovo pravilo, međutim, nije nikakva novina, jer po zakonima EU, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se već godinama unositi u EU iz zemalja koje nisu članice, pišu Večernje novosti.

Prema podacima Uprave carina, do svojih omiljenih odredišta putnici će moći da ponesu do pet kilograma svežeg voća i povrća, a niko im neće zameriti ni ako se u prtljagu nađu hleb, kolači, keks, čokolada, majonez, kečap, makarone, pirinač i ostale potrepštine ukoliko njihova ukupna vrednost ne prelazi 300 evra po putniku.

Novosti pišu da u agencijama tvrde da su netačne informacije da su grčki carinici pooštrili mere i da prazne prtljažnike na graničnom prelazu Evro-zoni.

Napominju da je činjenica da se propisi nisu promenili, a da je sigurno bilo ljudi koji su pokušavali da ih izvrdaju i koji su nosili i šunku, viršle, šnicle, kobasice i ostalu hranu koja je zabranjena. Nekima će to sigurno i ovog leta poći za rukom, ali nikakav poseban režim s grčke strane nije ustanovljen u odnosu na proteklu deceniju.

To za Novosti tvrde i u Upravi carina.

Miloš Jovović, direktor turističke agencije "Travelend", tvrdi da je od 17. maja više od deset autobusa stiglo na plaže Egejskog mora i da nijedan putnik nije imao problem zbog namirnica u svom prtljagu.

“Nedopustivo je što se šire ovakve priče, jer su potpuno neproverene i netačne. Da je bilo takvih situacija odmah bismo obavestili naše klijente, jer nam je cilj da budu spremni i da ih ne izložimo nepotrebnom trošku. Grci nisu doneli nijedan novi propis ove sezone. Poštuju se zakoni doneti pre više od deceniju i nema mesta širenju laži. Na hiljade automobila i autobusa pređe preko grčke granice u sezoni i ni njima ne bi odgovaralo da pod lupom pregledaju svako vozilo. Uvek su se ponašali prijateljski prema našem narodu i ništa se nije promenilo”, kaže on.

S druge strane, agencija Beta objavila je izveštaj iz Niša u kojem se navodi da se odluka grčkih vlasti da strogo poštuje propise EU o unosu hrane na njenu teritoriju za sada se nije odrazila na interesovanje Nišlija za letovanje na Egejskom moru, ali da verovatno hoće kada se pročuje da grčki carinici oduzimaju hranu. Zaposleni u turističkim agencijama veruju da će reakcija na tu odluku, ipak, uslediti i da će tražnja za aranžmanima u Grčkoj sigurno opasti, jer srpski turisti decenijama unazad praktikuju da na odmor ponesu hranu kako bi što jeftinije letovali.

Vlasnik turističke agencije Džast travel (Just travel) iz Niša Dejan Senćanski kaže za Betu da su srpski turisti koji su ovih dana putovali za Grčku bili neprijatno iznanađeni pojačanom kontrolom na grčkoj granici.

"Carinici otvaraju prtljag i oduzimaju svu hranu koja nije vakumirana, poput svežeg mesa, gotovih jela, jaja, mleka i mlečnih proizvoda. Bilo je putnika koji su plakali zbog toga", rekao je Senćanski.

Prema njegovim rečima, interesovanje za letovanje u Grčkoj trenutno je na nivou prošlogodišnjeg, mada je primetno da građani Srbije imaju sve manje novca za odmor. "Traže se uglavnom jeftiniji aranžmani, a cena je presudna prilikom donošenja odluke gde otići na letovanje", objašnjava Senćanski.

Prema njegovim rečima, prosečna cena aranžmana za letovanje tokom juna iznosi oko 100 evra po osobi, a za taj iznos dobija se prevoz do mora i desetodnevni smeštaj u apartmanu. Ista ova usluga u sezoni košta otprilike dvostruko više.

Zaposleni u turističkoj agenciji Aero turs takođe navode da je među Nišlijama Grčka i dalje omiljena destinacija, ali ističu da će se stanje sigurno promeniti kada se informacija o unosu hrane pročuje.

"Za sada su ubedljivo najtraženiji aranžmani koji podrazumevaju najam apartmana u nekom od mesta Olimpijske regije ili u mestima koja se nalaze na prva dva prsta Halkidikija", kažu zaposleni u toj turističkoj agenciji.

Oni dodaju da je posle poslednjih terorističkih napada u Turskoj potpuno opalo interesovanje građana za letovanje u ovoj zemlji.

Prema rečima zaposlenih u Aero tursu, malo turista raspituje se i za odmor u Crnoj Gori mada su tamošnji hotelijeri ove godine spustili cenu kako bi mogli da se nadmeću s Grcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: