Hrvati našli put do Rusije - preko Srbije

Hrvatska farmaceutska kompanija JGL planira da preko svoje firme u Srbiji izvozi lekove u Rusiju, jer Srbija sa tom zemljom ima preferencijalni carinski tretman

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

11:01

Hrvati našli put do Rusije - preko Srbije
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju na sajtu te kompanije, srpski proizvodni pogon JGL-a u Sopotu upravo je dobio GMP sertifikat koji će joj omogućiti izvoz proizvoda u Rusiju ali i jednostavniji ulazak na pozitivne liste lekova u Srbiji.

Riječka farmaceutska kompanija kupila je krajem 2013. godine BG Farm u stečaju i preuzela pre dve godine proizvodni i skladišni prostor kompanije u Sopotu kraj Beograda, deo opreme, kao i dvadesetak registrovanih licenci.

Usledilo je dobijanje dozvole za proizvodnju lekova a sada i GMP sertifikata, čime su se toj kompaniji otvorila vrata Rusije, ali i Kazahstana, Belorusije, Turske i zemalja CEFTA regiona.

JGL u saopštenju ocenjuje da je Srbija po veličini tržišta lekova približno jednaka Hrvatskoj i da beleži kontinuiran rast. “Proizvodnja na tom tržištu JGL-u svakako osigurava fleksibilnost i prepoznatljivost kompanije kao domaćeg proizvođača, ali i aktiviranje u lokalnoj GMP zajednici. Ujedno, kompanija uživa i preferencijalni carinski tretman za tržištima regije CIS na kojima već ima dobro razvijene vlastite operacije”, navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: