Novi mobilni operater u Srbiji - Vekton mobajl

U Srbiji bi u septembru trebalo da počne da radi novi, virtuelni mobilni operator britanske kompanije "Mundio mobajl", pod brendom "Vekton mobajl".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

16:33

Novi mobilni operater u Srbiji - Vekton mobajl
Foto: Beta/AP

To će biti četvrti operater na srpskom tržištu.

Od viška glava ne boli, kaže uzrečica, a da li će dolazak Vekton mobajla biti tržišni višak ili osveženje za telekomunikaciono tržište, biće uskoro poznato.

Telekomunikacije su privredna grana koja beleži snažan rast već dve decenije, a obim investicija širom sveta meri se u desetinama milijardi evra. Kod nas su već snažno pozicionirani Telekom, Telenor i VIP. Sad stižu i Britanci.

“Razlika je u tome što on neće imati sopstvenu infrastrukturu, već će iznajmljivati infrastrukturu od jednog od postojećih operatora. Međutim, to za krajnjeg korisnika u principu ne bi trebalo da ima preterano veliku važnost, zato što kvalitet usluge bi trebalo da bude jednak, odnosno da zadovoljava sve standarde propisane za pružanje te usluge”, objašnjava direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Ako se zna da na tri punoletna građanina Srbije dolaze četiri SIM kartice za mobilni telefon, vidi se koliki je uspon ove privredne grane. Takvo tržište nikada nije malo za dolazak novih kompanija.

Nekadašnja ministarka telekomunikacija, a sada profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić objašnjava da se i telekomunikacione kompanije sreću s izazovaima, time što im servisi kao što su What's up i Viber preuzimaju deo usluga.

“Kako se razvijaju novi servisi te sve firme koje imaju infrastrukturu one se prilagođavaju i menjaju svoju cenovnu politiku i okreću se ka na primer brzom internetu i razvoju te svoje mreže povećanja kapaciteta i ka naplaćivanju tih usluga koje se sada traze. A to je da se sve više informacijh daunlouduje, aplouduje”, ističe ona.

Prema prvim informacijama, pozivi između korisnika "Vekton mobajla" u Srbiji biće besplatni, kao i pozivi ka korisnicima te mreže u drugim zemljama, a Srbija je prva država van Evropske unije u koju dolazi ova britanska firma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: