Seljak: Uvesti tajm-šer električnih vozila

Na Samitu lidera zapadnog Balkana, koji će biti održan 4. jula u Parizu, između ostalog, biće reči i o dva projekta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.05.2016.

12:54

Seljak: Uvesti tajm-šer električnih vozila
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o protoku robe kamionima u regionu, bez zaustavljanja na ulaznim i izlaznim granicama EU, kao i o stvaranju mogućnosti za korišćenje vozila na električni pogon na auto-putu od Ljubljane do Skoplja, izjavio je predsednik Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope Istok Seljak.

Seljak je, u izjavi Tanjugu, precizirao da je ideja da se do kraja ove godine, ili u roku od šest do 12 meseci, realizuje projekat "Cargo free Balkanika", koji će eliminisati prilično dugo čekanje na granicama Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, odnosno Grčkom.

"Želimo da nema na desetine hiljada sati čekanja koji stvaraju enormne troškove i utiču na našu konkurentnost", rekao je Seljak.

Kada je reč o elektrifikaciji auto-puta od Ljubljane, preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Seljak je objasnio da bi trebalo na svakih 50 kilometara postaviti uređanje za punjenje električnih automobila, uvesti neku vrstu "tajm-šera" električnih vozila, ali i linije između tih gradova na kojoj bi saobraćali električni autobusi, koji ne bi bili sporiji od klasičnih i koji bi bili proizvedeni u zemljama regiona.

"Imamo potpunu podršku Evropske komisije, odnosno evropske komesarke za transport, kao i francuske vlade i njihove automobilske industrije. O tome ćemo konkretno diskutovati na pariskoj konferenciji 4. jula i nadamo se videti konkretne rezultate na terenu krajem ove 2016. godine", rekao je Seljak.

Kada je reč o Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, Seljak je konstatovao da su prethodne tri godine organizatori konferencije i njeni učesnici razrađivali koncepciju skupa kako bi se regija otvorila prema inostranstvu kao celina, a ne da to čini svaka država zasebno.

"Zzelimo da stvorimo neku platformu kako bismo bili konkurentniji za zajednički nastup, jer jedni imaju snagu prema Rusiji, a drugi prema arapskom svetu. Prošle i ove godine počeli smo da konkretizujemo konkretne projekte, a sada je pred nama vreme realizacije i implementacije", zaključio je Seljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: