Kako će region do trećih tržišta?

Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, koji je počeo u Sarajevu, treba da doprinese podsticanju dalje saradnje u regionu, kako bi se ojačala konkurentnost.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.05.2016.

09:54

Kako će region do trećih tržišta?
(Foto: Thinkstock.com)

Potrebno je stvoriti i veće mogućnosti za nastup na velikim tržištima, ocenila je izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera (SAM) Jelena Bulatnović.

Ona je, u izjavi Tanjugu, kazala da će predstavnici iz svih zemalja jugoistočne Evrope, tokom dva dana, u Sarajevu, razgovarati o mogućnostima saradnje zemalja, podizanju konkurentnosti država pojedinačno, kako bi se podigla konkurentnost regiona.

„Na taj način želimo da privučemo strane investicije, kao i da i nastupamo na treća tržišta. Teme će biti poljoprivreda, prehrana, infrastruktura i transport. Nadam se da će biti konkretne diskusije koje će izroditi konkretne projekte“, naglasila je Bulatović.

Inicijativa, koju je 2011. pokrenuo SAM, prema njenim rečima dao je već rezultate.

Ona je ukazala da se saradnja kompanija iz regiona ostvaruje kako kroz trgovinsku saradnju, tako i kroz zajedničke nastupe na trećim tržištima.

„Ta inicijativa se odrazila kroz gradevinski konzorcijom „Feniks“, u kojem su zastupljene firme iz celog regiona, a koji spešno nastupa na arapskom i ruskom tržištu“; objasnila je Bulatović.

Ona je podvukla da je zajedno lakše nastupanje na velikim tržištima. Samit će, kako je najavila, početi uvodnim predavanjem predsedavajućeg Saveta noridijskih zemalja Karija Kahilutotoa.

„Smatram da će biti inspiracija za naš region kako sarađuju nordijske zemlje u svim olastima. To može da bude model za ceo region“, naglasila je ona. Na Samitu učestvovuju poslovni ljudi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Uz pokroviteljstvo Predsedništva BiH, ovogodišnji Samit 100 pod nazivom "Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine" bice održan zajedno sa "Brdo Brioni" procesom, koji ce okupiti politicke lidere jugoistocne i centralne Evrope.

Najavljeno je prisustvo predsednika zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Samit 100 biznis lidera je inicijativa koju su 2011. pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Cilj skupa jeste ukljucivanje poslovnih lidera u dijalog i panel diskusije kojim ce pokušati da oblikuju novu viziju poboljšanja poslovanja i kvaliteta život u regionu.

Organizatori Samita 100 2016 su BBI banka i ASA Holding iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe iz Crne Gore i Alkaloida iz Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: