"Menadžeri RTB da daju depozit za slučaj neuspeha"

Sindikat "Nezavisnost" RTB Bora protivi se otpuštanju radnika tog preduzeća u procesu UPPR-a, a prihvata prirodan odliv radnika i izjašnjavanje kroz otpremninu.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.05.2016.

12:29

Foto: B92, arhiva

"Nije svejedno poslovanje kompanije sa 5.000 radnika, u kome sav ostvareni prihod uz minimalnu dobit ostaje u Srbiji ili veća dobit iste te kompanije kojom bi upravljao najavljeni strani menadžment, a s prepolovljenim brojem radnika", rekao je medijima predsednik te organizacije Dragan Jankucić.

On smatra da je po UPPR najosetljivije pitanje za sindikate upravo racionalizacija broja zaposlenih, gde se u periodu od pet do osam godina očekuje smanjenje za oko 1.500 radnika.

"UPPR je za nas jedino rešenje koje omogućava dalji opstanak kompanije i 5.000 radnika u rudarstvu i metalurgiji, opštine Bor i većeg dela Timočke Krajine", rekao je Jankucić, podsetivši da bi se njime borska kompanija rešila istorijskih dugova na način koji bi bio prihvatljiv i njegovim starim poveriocima.

Razmatrajući plan uvođenja profesionalnog menadžmenta u RTB Bor, u sindikatu "Nezavisnost" su oprezni.

"Budući da je profesionalni menadžment u Železari Smederevo ostvario gubitak od 144 miliona evra, vrlo smo obazrivi i zabrinuti. Potrebno bi bilo da kompanije koje žele da konkurišu na tenderu za uvođenje svog menadžmeta radi upravljanja RTB-om ulože depozit kao garanciju u slučaju neispunjenja ugovorenih obaveza i očekivanog rezultata", rekao je Jankucić.

Planom reorganizacije sa stanjem na dan 31. marta 2016. predviđen otpust je duga u visini 90 odsto obaveza svih neobezbeđenih poverilaca, otplata preostalih 10 odsto duga u ratama u narednih osam godina, otpis zateznih kamata od datuma preseka stanja do datuma početka primene UPPR, konverzija duga Fonda za razvoj u kapital i zadržavanje založnog prava.

U mere reorganizacije spada i uvođenje profesionalnog menadžmenta, racionalizacija broja zaposlenih u narednih pet godina, kao i statusna promena pripajanja, gde će RTB Bor grupa ubuduće biti organizovana tako što će matičnom preduzeću biti pripojena njegova tri zavisna društva - Rudnici bakra Bor, topionica i rafinacija i Rudnik bakra Majdanpek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: