Vlahović: Okosnica nove vlade - nastavak reformi

Srbiji je potreban nastavak strukturnih reformi, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

17:53

Vlahović: Okosnica nove vlade - nastavak reformi
(Foto: Thinkstock.com)

On je istakao da su pre svega neophodni restrukturiranje javnih preduzeća, završetak privatizacije strateških firmi, racionalizacija broja zaposlenih u državnoj upravi, kao i stalni rad na eliminisanju svih prepreka za privatan biznis.

Vlahović je, komentarišući šta sve treba da sadrži ekonomski program nove vlade, rekao da sve to treba da doprinese unapređenju ekonomije, povećanju nivoa zaposlenosti, dok je paralelno sa tim neophodna i reforma pravnog, kao i zdravstvenog sistema.

"To je okosnica ekonomske politike buduće vlade, a rekao bih da je to bila okosnica i prethodne vlade i vlade pre nje, imajući u vidu ekspoze premijera. A u kojoj meri su strukturne reforme u prethodnom periodu realizovane, dovoljno govori podatak o nivou strukturnog deficita", kazao je Vlahović Tanjugu.

On je ukazao i da se strukturni deficit može eliminisati ukoliko se uspešno realizuju mere koje se odnose na strukturne reforme, te da za to nisu dovoljne samo mere štednje. Ipak, smatra da je taj poduhvat veoma težak.

"Da je lak, verovatno bi ga i prethodne vlade od 2004. pa do danas uspešno završile. Kad to kažem, mislim na činjenicu da će veliki broj radnika i unutar sektora strateških važnih preduzeća i javnog sektora ostati bez posla, i da je tu neophodno pronaći nova radna mesta, a treba ih pronaći u privatnom sektoru", objasnio je Vlahović.

Iako su u prošloj godini implementirane "politički skupe odluke" kao na primer smanjenja plata i penzija, Vlahović veruje da će otpori u realizaciji mera koje se odnose na strukturne reforme biti mnogo veći.

Da bi ekonomija išla uzlaznim trendom, potrebne su investicije, a one su sada na nivou od 18 procenata BDP-a, kaže predsednik SES-a, istakavši da je za rast veći od tri procenata godišnje potrebno najmanje 22, 23 odsto investicija u odsnosu na BDP.

"To je šest i po, do sedam milijardi evra. Da bi se te investicije realizovale mi moramo da izgradimo konkurentan ambijent", kazao je Vlahović.

Vlahović je zaključio da bi struka ili šira javnost izgradnjom konsenzusa trebalo da pruži podršku svakoj vladi, bez obzira ko je formira, ukoliko je spremna da realizuje mere strukturnih reformi jer se bez njih ne može u dugom roku izgraditi samoodrživa ekonomija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: