Vlada kaže da ne dotira Železaru, EU proverava

Šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je da Vlada Srbije od 1. februara više ne daje subvencije Železari Smederevo.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2016.

13:23

Vlada kaže da ne dotira Železaru, EU proverava
Foto: Tanjug

Kako je naveo, taj podatak se navodi u informacijama Vlade Srbije koje je dostavila delegaciji, a Evropska komisija sada analizira taj podatak i koliko je novca iz budžeta dato čeličani do tog perioda.

Janmat je rekao da se Srbija obavezala po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je potpisala sa EU, da ne daje državnu pomoć Železari Smederevo, a praksa da država ne pomaže čeličane važi i za zemlje članice.

"U SSP-u postoji poseban protokol koji se odnosi na čeličane, i one ne mogu da dobijaju državnu pomoć, a razlog je što je taj sektor kompetitivan. U tom smislu, Srbija je dobila tranzicioni period od pet godina kada je to mogla da radi, ali on je istekao 1. februara 2015.", rekao je Janmat na konferenciji za novinare u EU info centru.

Upitan da komentariše očiglednu zainteresovanost britanske vlade da otkupi udeo u čeličani "Tata stila", on je rekao da te informacije nema.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji sumnja da bilo koja zemlja članica daje subvencije čeličani u toj zemlji, Evropska komisija može da pokrene istragu.

"Ako istraga pokaže da je to istina, onda bi ta zemlja morala da povuče dat novac čeličani, odnosno da vrati novac u budžet", objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: