"Hoćemo sindikat, Jura ne dozvoljava"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da su Ministarstvu za rad podneli zahtev za registraciju sindikata u fabrikama južnokorejske kompanija Jura.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.05.2016.

11:24

Foto: B92

Jura u Srbiji ima četiri fabrike i ne dozvoljava da u njima budu organizovani sindikati već saveti zaposlenih.

"Od Ministarstva rada i ministra Aleksandra Vulina očekujemo registraciju u zakonskom roku i spremnost da kroz institucionalne mehanizme države potpuno zaštiti sindikalne aktiviste i članove od svakog eventualnog pokušaja razbijanja sindikalnog organizovanja i pretnji otkazima", navodi se u saopštenju Sloge.

Taj sindikat je istakao da je važno da zaposleni u Juri imaju sindikat jer je ta južnokorejska kompanija "svojim nehumanim ponašanjem prema radnicima postala simbol lošeg stranog poslodavca u Srbiji".

Sloga je Juri ranije osnovala sindikat, ali je on ugašen kada je poslovodstvo dalo otkaz radnicima koji su bili u rukovodstvu tog sindikata. Sindikalni aktivisti nisu vraćeni na posao iako je doneta sudska presuda u njihovu korist.

Zaposleni u Juri u strahu od otkaza ne žele da javno pričaju o uslovima rada, a prema pisanju medija na osnovu anonimnih dojava oni trpe razne vrste poniženja.

Inspekcija rada je nekoliko puta bila u Juri i saopšteno je da nisu utvrđene nikakve nezakonitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: