"Ako plaćanje kasni dan - idu u stečaj"

Najveći broj strateških preduzeća, kojima zaštita države prestaje ovih dana, nastaviće i posle toga da rade, kaže Dragan Stevanović.

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 23.05.2016.

08:42

Foto: Thinkstock

Rok za zaštitu od poverilaca za 17 strateških preduzeća ističe 28. maja, a državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović kaže da će svi morati nastaviti da rade po održivim principima.

Ukupan dug tih preduzeća je milijardu i po evra, najviše prema državi. Reč je o RTB "Bor", "Galenici", "Petrohemiji", "Ikarbusu", "Trajalu", FAP-u, "Politici", "Resavici", "Jumku", "Ikarbusu", PKB-u i u njima je zaposlena 21.000 radnika.

On kaže da, u zavisnosti od toga šta će biti konačno rešenje za svako od tih preduzeća, rešavaće se i sudbina radnika.

Pojedina preduzeća biće privatizovana putem prodaje, prodaje kroz stečaj ili će biti konsolidovana putem unapred pripremljenog plana reorganizacije.

"Galenika" će jedina do kraja maja znati ima li strateškog partnera, a bar tri preduzeća iz ove grupe pokušaće da ga dobiju posle tog roka.

"Primer preduzeća za koje očekujemo da će biti privatizovano je Galenika, a sve ćemo znati posle 27. maja. Kupci se određuju prema poslovnom i finansijskom statusu preduzeća. Ideja nam je da ta preduzeća rade tako što će finansirati sve svoje obaveze, a da po određenoj dinamici isplaćuju i dugove. Ukoliko bude odstupanja od zacrtanog plana reorganizacije, ići će u stečaj", rekao je sekretar u ministarstvu privrede.

"Poslednjih godinu radnici su bili u fokusu i ideja je da za one koji ostanu da rade u tim kompanijama posao bude održiv, a za sve one koji perspektivu ne vide u tim preduzrećima država je obezbedila novac za socijalni program", rekao je Stevanović gostujući na RTS-u.

Kako kaže, za preduzeća koja bi eventualno svoj status rešavala kroz proces stečaja opredeljena su sredstva za povezivanje radnog staža zaposlenih.

On je dodao da zainteresovanih kupaca za preduzeća nema mnogo.

"U pet-šest preduzeća radićemo reorganizaciju. Ideja nam je da ta preduzeća od usvajanja plana reorganizacije rade po održivim principima, da finansiraju tekuće obaveze, da ne generišu dugove", kaže Stevanović i i dodaje da će ta preduzeća morati da otplaćuju dugove.

Kod firmi koje se obavežu na reorganizaciju, nastavlja on, dan kašnjenja u plaćanju obaveza se neće tolerisati, svako kašnjenje podrazumevaće otvaranje stečaja.

Govoreći o najavljenom protestu zaposlenih u FAP-u, on je rekao da se štrajkom ništa neće rešiti, da će danas u ministarstvu imati sastanak kako bi se našlo rešenje i odredilo koji model da se koristi kako bi se izašlo iz problema u kom se FAP nalazi .

"Pripremljen je i plan reorganizacije za imovinske celine koje mogu da budu održive i broj radnika koji može da bude održiv", zaključio je Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: