Novosti: Amerikanci najbliži RTB Boru

Američka kompanija najbliža tome da upravlja gigantom RTB. Za početak, stručnjaci iz SAD angažovani kao profesionalni menadžeri.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

08:11

Novosti: Amerikanci najbliži RTB Boru
Foto: Tanjug

Ukoliko se usvoji unapred pripremljeni plan reorganizacije, najviše šansi da preuzme operativno vođenje najbogatijeg srpskog rudnika bakra i zlata ima američka korporacija "Friport Mekmoran", jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija, saznaju Večernje novosti.

UPPR, izmeđz ostalog, predviđa i izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor", Prema nezvaničnim informacijama tog lista, "Friport" je veoma zainteresovan za to da stručnjaci te kompanije preuzmu upravljanje u RTB-u. Takođe, nije nemoguće da se američka korporacija u narednom periodu nametne i kao budući strateški partner borske kompanije i u pun kapacitet stavi sve resurse koje najveći srpski rudnik bakra i zlata nesumnjivo ima.

Ono što je je izvesno, jeste to da bi "Friport", ukoliko bi preuzeo upravljanje u RTB-u, dobio jeftiniji pristup podzemnom ležištu "Čukaru peki", koje se smatra najbogatijim nalazištem bakra i zlata u svetu.

Naime, "Friport" je, početkom meseca, za 135 miliona dolara, kanadskoj kompaniji "Nevsun" prodao istražna prava u gornjem sloju ležišta "Čukaru peki", ali je zadržao 40 odsto vlasništva u donjem delu tog ležišta, za koje se smatra da je daleko bogatije bakrom i zlatom.

I, ukoliko bi preuzeo upravljanje u RTB-u, "Friport" bi iz podzemnih rudnika borske kompanije lakše, brže i jeftinije mogao da započne eksploataciju donjeg dela ležišta "Čukaru peki". U suprotnom, morali bi da krenu sa izgradnjom niskopa, što je veoma skupo. Pored toga, morali bi i da sačekaju da se, najpre, eksploatiše gornji sloj, pre nego što se dođe do dela koji pripada njima.

Pored toga, upravljanjem u RTB-u, "Friport" bi rudu iz nalazišta "Čukaru peki" već mogao da prerađuje u borskim rudarskim pogonima, kao i da dobijeni koncentrat bakra topi u ovdašnjoj, najsavremenijoj topionici, koja bi, na taj način, mogla da radi punim kapacitetom i da smanji zavisnost od prerade uvoznih sirovina.

“Ukoliko bi preuzeo vođenje u RTB-u, nesumnjivo je da bi "Friport" insistirao na geološkim istraživanjima u postojećim rudnicima iz sastava borske kompanije, s posebnim akcentima na nalazišta u većim dubinama, koja, kako se pretpostavlja, predstavljaju pravo jezgro ovdašnjih rezervi bakra i zlata, koje su svrstane među najbogatije na svetu”, navode sagovornici lista.

Podsetimo, pre četiri godine, "Friport" je zvanično od Vlade Srbije tražio da mu dodeli istražna prava u postojećim rudnicima RTB-a, uz naglasak da bi se geološka ispitivanja obavljala na većim dubinama. Poseban akcenat američka korporacija tada je stavljala na "Borsku reku", koja se smatra najbogatijim nalazištem koje borska kompanija ima.

Tada je, međutim, rukovodstvo RTB-a ocenilo da su Amerikanci kao mogući strateški partner u okviru istraživanja i eksploatacije podzemnog ležišta bakra i zlata "Borska reka" - neprihvatljivi za borsku kompaniju.

“Predstavnici "Friporta" su ponudili investicije od 10 miliona evra u narednih pet godina za geološka istraživanja "Borske reke", koja je, potencijalno, najbogatiji resurs koji RTB ima”, rekao je tada direktor Blagoje Spaskovski.

“Ukoliko posle isteka tog roka predstavnici američke kompanije ustanove da rezerve rude u "Borskoj reci" mogu da se ekonomično eksploatišu, oni traže da u tom rudniku imaju 75 odsto vlasništva, što je za nas neprihvatljivo”, kazao je on tada.

Spaskovski je tada napomenuo da bi menadžment RTB-a, primera radi, mogao da traži da "Friport" investira 100 miliona evra u geološka istraživanja, kao i da borska kompanija ima 75 odsto akcija u "Borskoj reci". Prema njegovim rečima, menadžment "Bora" očekuje od Amerikanaca da dostave povoljniju ponudu, ali i ističe da su za taj posao zainteresovane i druge kompanije, među kojima prednjače one iz Nemačke i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: