Nezvani gosti: Ima li radnika na crno na svadbi?

Inspekcija rada počela je prethodnog vikenda da kontroliše rad na crno - na svadbama. Na meti su bili snimatelji, fotografi i muzičari.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 20.05.2016.

19:14

Nezvani gosti: Ima li radnika na crno na svadbi?
(Foto: Thinkstock.com)

Prema pisanju Blica, pometnjaje nastala kada su se u subotu uveče inspektori pojavili na jednoj svadbi u Kraljevu i tražili papire o registrovanim firmama za obavljanje pomenutih delatnosti.

“Sviram na svadbama i ostalim veseljima poslednjih desetak godina. Ne prođe vikend a da ne radimo. U pauzi između sviranja prišao mi je gospodin i pitao čiji je ovo bend. Pitao sam ga zašto ga to zanima, a on mi odgovorio da je iz inspekcije i da kontrolišu da li muzičari, snimatelji i fotografi rade legalno”, ispričao je P. M, klavijaturista iz Kraljeva.

Pomenuti bend, prema pisanju lista, bi mogao da dobije prekršajnu novčanu kaznu i zabranu sviranja.

“Inspektori su tražili da im dostavimo PIB i matični broj firme ili da im pokažemo rešenje iz APR da možemo da radimo naš posao”, ispričao je snimatelj iz Kraljeva, koji je takođe želeo da ostane anoniman zbog situacije sa inspekcijom rada.

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, inspektori u kontroli rada na crno dobili su nova, mnogo veća ovlašćenja. Od sada će moći da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda moći će da ulaze u kuće, stanove, dvorišta.

Kazne su od 50.000 do 500.000 dinara za delatnost koja je u nivou preduzetnika, a od 200.000 do dva miliona ako se bave poslom za koji je predviđeno da to bude pravno lice.

U Inspektoratu za rad kažu da je zakonom o inspekcijskom nadzoru domen nadležnosti inspekcije rada proširen i da su ovlašćeni da kontrolišu svakoga ko se bavi snimanjem, fotografisanjem, kao i muzičkom delatnošću, bez obzira na to da li su registrovali obavljanje delatnosti ili ne.

“Inspektorat za rad je od septembra prošle godine, na celoj teritoriji Srbije izvršio pojačane inspekcijske nadzore, pre svega, u ugostiteljskim objektima koji poseduju sale za proslave, kao i u salama koje vlasnici iznajmljuju za proslave. Ukoliko se svadbeno veselje organizuje u privatnom posedu (stan, kuća, dvorište i sl.), a vlasnik ili korisnik prostora ne dozvoli inspektoru nadzor, inspektor rada je u obavezi da pribavi naredbu osnovnog suda za vršenje inspekcijskog nadzora”, kažu inspektori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: