Vučić u Dr Etker: Hvala za puding, hoćemo i kašu

Nemačka kompanija Dr Etker otvorila je svoju prvu fabriku u Srbiji za proizvodnju praškastih proizvoda, u kojoj su zaposlena 192 radnika.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2016.

12:01

Vučić u Dr Etker: Hvala za puding, hoćemo i kašu
Foto: Tanjug

Fabrika, u koju je uloženo 9,5 miliona evra, prostire se na 8.000 kvadratnih metara, a kapacitet joj je 6.000 tona robe godišnje.

U fabrici se trenutno proizvodi 115 artikala, uglavnom praškastih proizvoda brendova "Dr Etker" i "C", asortimana preuzetog Centroproizvoda, za tržišta Srbije s Kosovom, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Fabriku su svečano otvorili predstavnici kompanije, a premijer Srbije Aleksandar Vučić presekao je vrpcu.

Nakon toga mu je, umesto tradicionalne srpske pogače, poslužen puding, a Vučić je kazao: "Ja ću od vanile".
Foto: B92
Predsednik Uprave kompanije Dr Etker u Srbiji Zoran Mitić izjavio je da je ta kompanija u Srbiji 2001. imala samo 12 radnika, a da danas slavi ne samo 15 godina rada nego i početak jednog novog doba razvoja.

"Ponosni smo na rezultate, trudili se da pratimo novitete, osluškujemo potrebe potrošača. Lidersku poziciju smo dokazali kada smo izvršili akviziciju Centroproizvoda", kaže Mitić.
Foto: B92
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pre dve godine, kada je polagan kamen temeljac za ovu fabriku, sve delovalo samo kao jedan sladak san, ali da smo danas svedoci toga da se sve ostvario.

On je izrazio očekivanje da će Srbija uz pomoć nemačkih prijatelja nastaviti uspešno da se razvija.

Vučič je naveo da je za sSbiju velika stvar da kupci u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji vide da na tim proizvodima piše – proizvedeno u Srbiji.
Foto: Tanjug
“To je za nas velika stvar, da izlaze dobre teme, ono što je najslađe, da napredujemo i nadam se da će Dr Etker i ovsenu kašu, koju sada proizvode u Slovačkoj ,donesu ovde. Biće bolja kod nas”, poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija nije dala subvencije za fabriku Dr Etker u Srbiji, ali da je Vlada Srbije malo pomogla oko putne infrastrukture. “To je naša dužnost i uvek ćete moći da računate na Vladu Srbije”, kazao je srpski premijer.

“Cilj nam je da sa 52. mesta uđemo u prvih 40 na Doung biznis listi Svetske banke i da privučemo još investicija”, naveo je Vučić.
Foto: B92
Član Izvršnog odbora kompanije Dr Etker Kristijan fon Tvikel izrazio je veliko zadovoljstvo zbog otvaranja prve fabrike u Srbiji. "Ovo je preduzeće koje uspešno posluje širom sveta, ali ipak nije uobičajeno da otvorimo ovako veliki pogon kao ovaj danas", naveo je Tvikel.

"Ovom fabrikom obezbedili smo sebi temelj za dalji razvoj, iz Šimanovaca ćemo slati proizvode na druga tržišta. Želimo i Mitiću (direktor Dr Etker u Srbiji Zoran) da jednog dana mora da razmišlja kako da proširi kapacitete", kazao je Tvikel.
Foto: Dr. Oetker
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da u izgradnji proizvodnog pogona Dr Etker u Šimanovcima vidi znak poverenja nemačkih privrednika u tržište Srbije.

“Vlada Srbije poslednjih godina pokrenula je značajne privredne reforme koji su doprinele poboljšanju investicione klime i jačanju privrede. Tim putem Srbija mora da nastavi, kako bi nastavila da privlači investitore”, rekao je Ditman.

Nemačka će nastaviti da podržava Vladu Srbije u sprovođenju reformi, jer se Nemačka zalaže za što brže otvaranje poglavlja 23 i 24, a reforme su centralno mesto u pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Ditman.
Foto: Tanjug
“Nemačke kompanije imaju poverenje u tržište u Srbiji. Od 2000. više od 350 nemačkih kompanija uložilo je više od 1,8 milijardi evra i otvorilo više od 30.000 radnih mesta u vašoj zemlji”, rekao je Ditman.

Pored ekonomskih reformi, podvukao je Ditman, važno je i jačanje vladavine prava, odnosno transparentnost u administrativnim odlukama, borba protiv korupcije i reforma pravosudnih institucija, ojačaće poverenje kako srpskih, tako i međunaornih investitora da dođu u Srbiju.

On je dodao i da je važno uvesti dualno obrazovanje u Srbiji i istakao da mu je drago što će se u tome angažovati i kompanija Dr Etker. Kompanija "Dr Etker" posluje u Srbiji od 2001. kada je imala 12 zaposlenih.

"Dr Etker" je porodična kompanija satradicijom dugom više od 120 godina, a zapošljava oko 7.000 radnika. U Srbiji je 2011. preuzela slatki i praškasti asortiman Centroproizvoda i 123 zaposlena u tom preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: