Legalizovane samo dve kuće, potrebno 25.000 RSD

Na području opštine Bogatić dosad je popisano više od šest hiljada nelegalno sagrađenih objekata koji će se ozakoniti u narednom periodu.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.05.2016.

14:30

Legalizovane samo dve kuće, potrebno 25.000 RSD
Foto: Thinkstock

"Dosad su popisani nelegalni objekti u deset od četrnaest naselja na području opštine. Svakodnevno je na terenu angažovano između 15 i 20 popisivača" - rekao je Branko Danilović, načelnik Opštinske uprave.

Urbanista Dragan Josipović iz odeljenja opštinske uprave za urbanizam, građevinarstvo, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, ističe da je uručeno preko hiljadu obaveštenja vlasnicima nelegalnih građevina, koji su pozvani da u zakonskom roku od mesec dana dostave dokaz o vlasništvu i tako krenu u postupak ozakonjenja.

"Kada dostave taj dokaz na osnovu uslova iz planskog dokumenta se proverava da li objekat može da se ozakoni. U narednih mesec dana vlasnici takvih objekata moraće da pribave elaborat geodetskih radova ili kopiju plana, u zavisnosti da li je objekat snimljen ili nije, kao i tehnički izveštaj o stanju objekta", dodao je Josipović.

Kuća i stanova koji treba da se ozakone je znatno manje od ekonomskih i pomoćnih objekata, posebno u selima. Zbog toga što za ozakonjenje jednog objekta do stotinu kvadrata, sa taksama, troškovima geometra i projektanta treba da se izdvoji 25.000 dinara, dosad su ozakonjene samo dve porodične kuće.

Proces ozakonjenja će, po mišljeu stručnjaka iz opštinske uprave, usporiti i mali broj geometara. Na celom području opštine registrovane su i rade samo dve ovlašćene geodetske agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: