Pregled kod privatnika o trošku RFZO - teško

Pacijenti koji duže od mesec čekaju na specijalističke preglede u domu zdravlja ili bolnicama, imaju pravo na pregled kod privatnika i refundaciju od RFZO.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2016.

11:15

Pregled kod privatnika o trošku RFZO - teško
Foto: Thinkstock

Međutim, većina ne zna za to, a i zdravstvene ustanove izbegavaju da daju potvrdu da pregled nije moguće obaviti u roku, jer se novac, koji se vraća pacijentu, skida sa računa ustanove.

Iako se po tvrdnjama direktora domova zdravlja na ove preglede ne čeka duže od mesec dana, situacija je sasvim drugačija, pišu Večernje novosti.

Kada smo pozvali DZ "Milutin Ivković" na Paliluli rečeno nam je da se zakazuje pregled na početku meseca za sledeći i da se za nekoliko dana popune svi termini. Tako se za zakazivanje ultrazvuka stomaka, srca, oftalmologa, mora sačekati tek početak juna da bi se dobio termin za jul. I za neuropsihijatra se čeka minimum mesec i po dana.

Slično je bilo i u DZ "Vračar", gde nam je rečeno da slobodnih termina za specijalističke preglede ima tek u drugoj polovini jula. Za pregled kod endokrinologa čeka se i duže od tri meseca.

“Dva puta sam odlazila u paliluski dom zdravlja da zakažem ultrazvuk stomaka, ali su me vraćali jer nisu imali slobodne termine. Na kraju sam uspela početkom aprila da zakažem za kraj maja. Kada sam otišla da zakažem, ordinacija i čekaonice su bile prazne, pa mi nije jasno o kakvim gužvama pričaju. Pošto ne mogu toliko da čekam, uradila sam ultrazvuk privatno”, kaže čitateljaka S. B.

Pravo na nadoknadu troškova u privatnim ordinacijama osiguranici imaju za preglede za koje ne postoje liste čekanja. To se odnosi na razne ultrazvučne preglede, rendgenska snimanja, test opterećenja... Ne mogu se refundirati troškovi privatno urađenog snimanja skenerom, magnetnom rezonancom, operacije katarakte, ugradnje veštačkog kuka i kolena.

Ipak, malo je pacijenata koji uspeju da dobiju potvrdu na osnovu koje mogu da naplate pregled kod privatnika.

“Pacijenti nam se žale da zdravstvena ustanova neće da im izda potvrdu da ne mogu da im zakažu pregled za mesec dana, kako bi posle pregleda kod privatnika mogli da naplate troškove”, kažu u Udruženju za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije.

“Za to su odgovorni direktori, koji moraju da snose odgovornost za ono što rade njihovi zaposleni. I Ministarstvu zdravlja smo postavljali više puta pitanje odgovornosti zbog neizdavanja potvrda, ali bez odgovora”, kažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: