Radnici JKP Gorica: Nema para, ostajemo na groblju

Zbog neisplaćenih zarada, pedesetak radnika niškog JKP "Gorica", koje se bavi pogrebnim uslugama, noć su proveli na groblju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

16:19

Radnici JKP Gorica: Nema para, ostajemo na groblju
Foto: Screenshot/B92

Oni su pokušali da se na pomalo bizaran način izbore za svoja prava.

Groblje je od večeras i njihovo radno mesto i njihova kuća. Posle napornog dana, nisu se vratili porodicama. Ostali su na radnom mestu jer para, kažu, više nemaju ni za prevoz.

“Nisam mogao da odem kući jer nisam imao para za autobus, ne samo za autobus nego nisam imao ni deci šta da odnesem”, kaže jedan od radnika.

Drugi ističu da nemaju pare i da nisu jeli celog dana. Za prevoz im duguju skoro godinu dana, plate osam meseci.

“Struju nemamo da platimo, telefone, deci nemamo da damo za užinu. Četiri, pet dana mesečno uzmem slobodno, radim privatno, zaradim neku paru da bi dao deci da imaju za hleb”, ističe radnik.

“Svi su nam obećavali, grad i menadžment, svi kažu biće, bili smo sa direktorom više puta na razgovoru, uvek neki problem oko finansija”, kaže Oliver Cvetković iz sindikata Nezavisnost.

Uprkos reorganizaciji i pomoći grada, dugogodišnji problemi Gorice nisu rešeni. Direktor Igor Jovanić kaže da je račun u blokadi 88 miliona dinara, najviše zbog tužbi radnika za neisplaćene zarade. Uzda se u dodatnu pomoć grada i “povećanje kapitala”.

“Kapitalizacije je bila 100 miliona, od toga je uplaćeno 50, mi sad tražimo još 100 miliona, koji bi potpuno rešili stvar, to smo uputili nadležnima, gradu, sad je odluka na njima, imamo uveravanja da će u najkraćem roku to sve formalno pravno sprovesti”, rekao je Igor Jovanić, direktor JKP Gorica.

Radnici više ne veruju obećanjima. Ostaće na groblju dok im se ne isplate zaostale zarade. Dok protestuju, kažu, neće prestati da rade.

Gorica zapošljava 214 radnika. Nakon nove sistematizacije, trebalo bi da ih ostane 160.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: