Ruska mafija reketira srpske kamiondžije

Srpski vozači teretnjaka na putu do Volgograda moraju da plate "taksu" za bezbedan prolaz. Pošto su iz "bratske zemlje", spuste im cenu sa 100 na 70 evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

11:40

Ruska mafija reketira srpske kamiondžije
Foto: Tanjug

Džip mi se preprečio na putu. Slika kao iz klasičnih presretanja u filmovima. Iz njega su izašla trojica i tražila mi da platim 100 evra za slobodan prolaz kroz Volgograd. Počeo sam da se raspravljam da je to mnogo, a jedan je odmah krenuo da mi sa kamiona skida tablice.

Na kraju, pošto sam iz bratske zemlje Srbije spustili su mi traženi iznos na 70 evra. Dali su mi vizitkartu da mesec dana mogu slobodno da prolazim volgogradskom oblašću, pišu Večernje novosti. Ovo je samo jedan slučaj, za koji nam je ispričao vozač kamiona novosadske firme "Trans servis 021" Ivan Rošković, u kojem ruska mafija presreće srpske kamiondžije i uzima im reket od 20 do 300 evra za bezbedan prolaz "njihovom" teritorijom.

“Oni to zovu ‘spokojan provod’, a to znači da vas čuvaju dok prođete. Ako im ne platite, polupaju vam vozilo ili izmlate vozača. Posle tog plaćanja, na obilaznici kod Volgograda nisam prošao ni osam kilometara kad je jedan automobil ponovo pokušao da me zaustavi. Kilometar smo se "borili" i uspeo sam da ga izbegnem. Tad sam naišao na policijski punkt, stao i sve im ispričao očekujući pomoć. Policajci mi kažu: "Ništa ne možemo, to je u Volgogradu svakodnevica"”, priča Rošković.

Rošković objašnjava da je i ranije bilo plaćanja reketa za slobodan prolaz, ali isključivo u oblastima iza Urala.

“Cena je bila deset evra, pa je vozačima bilo prihvatljivo i nisu se ni žalili. Međutim, od početka ove godine postalo je zaista ozbiljno i raširilo se po celoj Rusiji. Više ne znate kuda bezbedno možete da prođete”, ukazuje na problem Rošković.

“U moskovskoj oblasti, gde je uvek bilo sigurno, sad naše vozače vrlo često presreću. Ista priča je i kod Čeljabinska. I, interesantno, sve se dešava usred dana, najčešće po podne, a mnogi vozači se baš uplaše”, kaže on.

Kad platiš, priča Rošković, dobiješ vizitkartu sa datumima važenja i brojem telefona, koji možeš da pozoveš ukoliko imaš neki problem. Međutim, kada su ga drugi put zaustavili kod Volgograda, na ostavljeni broj telefona niko se nije javljao.

Rošković je iz kabine svog kamiona fotografisao mobilnim telefonom džip koji ga je zaustavio

“Kolega Marko Rađenović u Obninsku kod Moskve platio je 70 evra. Joca Kaluđerović dao je 30 evra u Balabanovu kod Moskve. Milan Kovačević na obilaznici oko Čeljabinska iskeširao je više puta po 50 evra. Ljubiši Milosavljeviću na obilaznici oko Moskve uzeli su 120 evra. Kolega iz užičke firme, čije ime još nisam dobio, početkom aprila u Krasnoznamensku kod Moskve morao je da plati čak 300 evra”, nabraja Rošković.

Rošković kaže da je na putu i to najčešće dok čeka da pređe neku granicu saznao da ruska mafija ne dira ruske vozače kamiona. Problema sa njima, osim Srba, imaju i ostali iz regiona bivše Jugoslavije, kao i Poljaci i Ukrajinci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: