"Najbolji smo, Tenis hoće samo nas"

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević potvrdio je za B92 da ozbiljno pregovara s nemačkim Tenisom o prodaji dela kompanije.

Srbija

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Četvrtak, 05.05.2016.

11:09

Foto: Tanjug

Matijević za B92 kaže da s Tenisom pregovara o prodaji polovine biznisa i da bi mu odgovarao i odnos u kojem bi njemu ostalo 51, ali i 49 odsto kompanije.

Tenis bi kupovinom Matijevića dobio savremenu klanicu i moderan način proizvodnje odgovarajućeg kapaciteta, dok bi Matijević u nemačkom klaničaru dobio kapital koji bi mu omogućio izlazak na evropsko tržište i otvaranje farmi, što je, kako kaže Matijević, veoma zahtevan posao.

“Pregovori su dugi i teški. Klemens Tenis je bio ovde, obišao je klanicu i nije mogao da veruje da tako nešto postoji u Srbiji. Detaljno smo razgovarali I početkom juna ja ću ići kod njega da nastavimo pregovore. Eventualan dogovor bi se mogao očekivati za dva meseca”, kaže Matijević.

Na pitanje kako je došlo do toga da se povedu pregovori o prodaji "Matijevića" Tenisu, vlasnik industrije Matijević kaže da je sve počelo kada je Klemens Tenis poslao svog direktora da obiđe četiri industrijske klanice u Srbiji – Neoplantu, Karneks, Juhor i Matijević i vidi da li bi mu odgovaralo da neku od njih kupi.

“Nakon što ga je direktor izvestio o poseti i rekao da smo mi najbolji, Tenis je lično došao, samo kod mene”, kaže Matijević.

Na pitanje da li se u pregovorima došlo do finansijskih elemenata, Matijević kaže da nije, ali napominje da se zna koliko njegova industrija mesa vredi. To je, kako navodi, 10 puta EBITDA, odnosno desetostruka vrednost godišnjeg profita pre plaćanja obaveza, što je između 200 i 250 miliona evra.

Reč je o modernoj klanici čiji je kapacitet 5.000 svinja dnevno, od čega se danas koristi petina, savremenim farmama od 150.000 svinja, kao i mreža od 135 prodajnih objekata.

Uz to, Matijević kaže da je u njegovim rukama 20 odsto srpskog tržišta.

Sve to bi dobio Tenis, a Matijević kaže da bi nemački klaničar njemu, ali i Srbiji doneo nova tržišta, jer bi našli način da otvori tržište Evropske unije.

“Ja sad imam slanine, butkice, kolenice koje ne mogu da izvezem jer i dalje cepimo svinje protiv kuge, a Tenis bi našao način. Takođe, nama mnogo nedostaje znanja. Meni je jedan stručnjak rekao ‘teže je napraviti svinju nego mercedes’. Nije svinja sve što je belo i ima četiri noge”, kaže Matijević.

“Meni nije potrebno da prodam, ali Tenis bi napravio savremene farme, nama treba prava sirovina, kvalitetna i jeftina a to ne možemo bez njih. Treba nam tehnologija i 30 godina kapitalizma”, objašnjava Matijević.

Nemačka industrija Tenis objavila je ranije da planira da u narednih pet godina uloži oko 300 miliona evra i podigne više desetina farmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: