"Investitorima bitan rast i u narednim godinama"

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić izjavio je da je korigovana prognoza rasta BDP-a Srbije od Evropske komisije dobar signal za investitore.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

19:59

(Foto: Thinkstock.com)

Kako je istakao, posebno je važno to što EK svoje procene zasniva na pretpostavci većeg nivoa investicija i neto izvoza.

"Bitan je signal da dominira očekivanje da će BDP da se poveća i to po pitanju investicione komponente i neto izvoza, jer te komponente dugoročno guraju privredu u stabilan i održiv rast", rekao je Grubišić Tanjugu.

On je ocenio da je EK verovatno, radeći ove prognoze uzela u obzir i prodaju Železare Smederevo, a podsećanja radi prognoza rasta BDP-a je promenjena sa 1,6 na dva odsto u ovoj godini.

Prema njegovoj računici, čeličana je prodata za 46 miliona što znači da bi u 0,4 odsto korekcije mogla da učestvuje sa 0,15 odsto.

Grubišić je objasnio da je signal EK uvek dobar, posebno što je u poslednje vreme bilo nekoliko pozitivnih korekcija prognoza rasta.

"Za razliku od prethodnih godina, gde smo imali negativne korekcije, iz pozitivnog smo ulazili u negativnu zonu, ove godine su i MMF i Svetska banka i Evropska komisija dva puta povećavali projekciju na gore, i stigli smo do dva odsto. Čak je EK objavila da je prognoza rasta za 2017. 2,5 odsto, što je jako bitno za investitore, jer oni kad donose odluku, ne interesuju se samo za tekuću godinu, nego i za naredne zbog potencijalnog povraćaja i boljeg prinosa" objasnio je Grubišić.

Prema njegovim rečima, da bi privreda dugoročno rasla, rast prvenstveno mora da se zasniva na neto izvozu i većim investicijama, što onda treba da pogura i tekuću potrošnju.

"A EK je rekla da se očekuje povećanje i tekuće potrošnje, a to je stanovništvo. Za investitora je važno da ima i takvog optimizma. Vi kao firma investirate na pretpostavci da će tekuća potrošnja da raste, a sada smo prvi put dobili i komponentu da i potroišnja treba da raste, što će da pogura malo inflaciju iz preniske zone, koja nedovoljno pospešuje privredni rast", rekao je Grubišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: