Slatkiši Baninija bačeni u stečaj

Privredni sud u Zrenjaninu upravo je odlučio je da se u "Baniniju” i "Banini trejdu” pokrene stečajni postupak.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Sreda, 04.05.2016.

13:05

Slatkiši Baninija bačeni u stečaj
(Foto: Thinkstock.com)

U nekada uspešnim privrednim gigantima u Kikindi, uoči i nakon 1. maja, Praznika rada, zbog poslovnih promašaja nadvili su se sumorni oblaci stečajnih postupaka, kojima se kroji sudbina oko 1.100 radnika u "Baniniju”, "Banini trejdu” i AD "Toza Marković” u stečaju.

Privredni sud u Zrenjaninu upravo je odlučio da se u "Baniniju” i "Banini trejdu” pokrene stečajni postupak, a šta će biti s posrnulim gigantom industrije građevinskog materijala odlučivaće se 18.maja.

U "Baniniju” i "Banini trejdu” stečajevi su otvoreni na predlog "Sosijete ženeral banke”, iako je na ročištu u Privrednom sudu u Zrenjaninu zastupnik fabrike "Banini” i specijalizovanog preduzeća za trgovinu i distribuciju "Banini trejd” bio protiv takvog rešenja, smatrajući da je unapred pripremljen plan reorganizacije iz 2013. godine poštovan.

Stečajni upravnici u tim firmama Dragana Galić i Radovan Savić na prvom narednom poverilačkom ročištu, koje će biti održano u roku od 40 dana, predočiće sudu i poveriocima stanje u fabrici, a tada će biti imenovan i odbor poverilaca. Račun "Baninija”, koji upošljava oko 500 radnika, u blokadi je od 24. decembra prošle godine za iznos od 258 miliona dinara, a od tada je u blokadi i račun "Banini trejda”.

Finansijski problemi u kikindskoj fabrici slatkiša počeli su posle izgradnje nove fabrike, završene 2010. godine, u kojoj je proizvodnja otpočela godinu dana kasnije. Ulaganje je bilo zarad povećanja proizvodnih kapaciteta, namenjenih očekivanom porastu plasmana na domaćem i inostranom tržištu, ali usled finansijske krize i opreznosti banaka "Banini” je bio prinuđen da ulaganje privede kraju finansirajući je po nepovoljnijim uslovima od planiranih, iz bankarskih kredita koji su sa kamatama vredni preko 41 milion evra. "Banini” je 2013. godine ponudio plan reorganizacije, ali bankari tvrde da on nije poštovan.

Šansa za opstanak "Toze Markovića”, nekadašnjeg giganta opekarske industrije je ponuđeni plan o reorganizaciji, koji predviđa postepeni oporavak, sa desetogodišnjim rokom otplate obaveza prema poveriocima i državi. U vreme otvaranja stečaja, aprila 2014. godine, neizmirene obaveze "Toze” dosegle su 50 miliona evra, skoro dvostruko više nego što je prilikom kupovine beogradska firma ITH pre desetak godina kupila većinski paket akcija kikindskog giganta za 27 miliona evra. Kikindski gigant je potom vođen u propast i raznim malverzacijama na štetu fabrike i države, pa se protiv čelnika fabrike iz te neslavne epizode krivični postupak vodi u Višem sudu u Zrenjaninu.

Otvaranjem stečaja u "Tozi” pre dve godine, poverioci su potraživanja pretvorili u akcije, a pojedinačno najveći poverilac je "Srbijagas” sa potraživanjem od 20 miliona evra, tako da sada ima najveći vlasnički udeo u fabrici. U pogonima za proizvodnju crepa i keramičkih pločica sada je angažovano oko 500 radnika, koji rade za minimalne plate, ali svakako je najveće ohrabrenje za sve da nije predviđena likvidacija nekadašnje moćne fabrike. Planom reorganizacije predviđeno je angažovanje oko 600 radnika, mada svi se sećaju zlatnog doba kada je u "Tozi” radilo tri puta više ljudi, a Kikinda bila "prestonica” crepa i opekarske industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: