"MMF će odrediti politiku nove vlade"

U Evropi i svetu se najčešće formiraju vlade koje su kombinacija političara i eksperata, što bi mogao da bude model i za novu srpsku vladu, kaže Goran Nikolić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

10:41

Foto: Thinkstock

"Uvek imate izbor između tehnokratske i političke vlade. U teoriji je poznato da obe imaju i prednosti i mane", kaže ovaj ekonomista.

"Političari nose odgovornost i onda bi eventualni neuspeh mogao da se pripiše njima, dok sa druge strane oni koji su stručni imaju prednost jer bolje poznaju materiju i mogu da vuku i poteze, ali za rezultate ne odgovaraju direktno", kaže Nikolić.

On napominje da su to tzv. udžbeničke prednosti i mane tehnokratskih i političkih vlada. Nikolić je rekao da su, ipak, uglavnom stručnjaci na funkcijama ispod ministarskih.

Na pitanje šta bi trebalo da budu prvi koraci nove vlade u ekonomiji, Nikolić kaže da misija MMF-a dolazi u Srbiju u junu i da je nesporno to da će MMF odrediti korake buduće vlade.

"Tu nema mnogo prostora za improvizaciju. Jedna misija MMF-a je odložena zbog toga... , tako da mislim da će ekonomska politika vlade u najvećoj meri biti određena zahtevima MMF-a", naveo je Nikolić.

On je izrazio uverenje da će nova vlada moći da prati dinamiku obaveza koje će biti dogovrene sa MMF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: