Otkazi čekaju novu vladu ali to nije jedini izazov

Dekan FEFA Ana Trbović kaže da novu vladu Srbije očekuju dva teška izazova, otpuštanja u javnom sektoru i preduzeća u restruktuiranju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

10:11

Otkazi čekaju novu vladu ali to nije jedini izazov
Foto: Thinkstock

Zato njen sastav, kako dodaje, mora biti u stanju da odgovori na te izazove.

"Da bi nova vlada bila efikasna i sprovela planirane reforme, ključno je da ima dobar tim", ocenila je Trbović. Ona je istakla da to znači da ministri u budućoj vladi moraju biti stručnjaci, ili bar dobri rukovodioci, ali i, što je jednako važno, da u celoj državnoj upravi bude više stručnjaka, te da reforma državne uprave podrazumeva racionalizaciju, ali, što je još važnije, i profesionalizaciju.

Govoreći o tome šta bi trebalo da budu prvi zadaci vlade, Trbović je podsetila da se u prethodnom periodu nisu dogodila najavljena otpuštanja, posebno u javnim preduzećima, što svakako nije jednostavno, jer je reč o socijalnom pitanju, međutim, ukazala je, postoje neproduktivna radna mesta koja plaćaju građani.

Ona je istakla da se moraju rešiti neodrživi gubici, jer bez toga neće biti ni ulaganja u razvoj Srbije, dodajući da MMF nije neko "ko je zao" i ko preti, već institucija koju smo pozvali u pomoć kako bi se lakše izveli koraci koji jesu bolni, ali neminovni.

Kad je reč o budućnosti preduzeća u restruktiriranju koje država štiti od poverilaca do 31. maja, Trbović je ocenila da je to politička odluka, jer da je ekonomska, ta preduzeća bi davno bila u stečaju.

Kad je reč o javnom sektoru, Trbović je skrenula pažnju na to da je u Srbiji godinama situacija takva da negde imamo preveliki broj zaposlenih, ali - nema dovoljno stručnjaka.

I oni koje imamo, dodaje, posle određenog vremena odu u privatni sektor, što zbog viših zarada, što zbog činjenice da žele da rade u više profesionalnom okruženju.

U tom smislu, prema rečima profesorke Trbović, važno je da se obezbedi da ljudi koji se opredele za državnu upravu imaju mogućnost da napreduju na osnovu učinka, a ne na osnovu političkog opredeljenja, kao i da profesionalni napredak znači veću zaradu.

"Trenutno je sistem ocenjivanja službenika takav da skoro svi dobijaju najvišu ocenu, a onda nema ni osnova da one koji gore rade smenite i dovedete neke koji će raditi savesnije. To je, recimo, reforma koja bi trebalo da se desi i da se objektivnije ocenjuje rad državnih službenika", rekla je Trbović dodajući da je u drugim zemljama jasno da i ako radite u školi ili bolnici - da ste državni službenici i predstavnik države.

Ona je rekla da je potrebno i da se vremenom koriguju zarade i da to opet budu profesije koje je čast raditi, a način da se to omogući jeste da se reše problemi u privredi i javnim preduzećima i naprave mogućnosti da oni najobrazovaniji imaju adekvatnu zaradu.

"Kod nas vlada populizam kako svi zarađuju previše i da su svi neradnici, a to nije tačno. Mnogi rade i stručni su, pa bi trebalo da ih zadržimo i da ih imamo više. To sve ne može u mandatu jedne vlade, ali je potrebno krenuti tim putem", ocenila je Trbović.

Trbović je istakla i da je važno da se ponovo izgradi poljuljano poverenje u institucije demokratije, da se jasno izlože planovi, da se redovno izveštavao preduzetim reformama, te da odlučivanje bude otvoreno i javno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: