Više od 10.000 EUR na granici - mora prijava

Putnici koji prelaze granicu Srbije, bilo da u nju ulaze ili izlaze, dužni su da prijave iznose veće od 10.000 evra, kaže Andrija Raičević iz Uprave carine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

14:04

Više od 10.000 EUR na granici - mora prijava
Foto: Thinkstock

„Putnici imaju obavezu da prijave više od 10.000 evra. Unos novca u zemlju nije ograničen, ali mora da se prijavi, da bi kasnije moglo da se iznese više od tog iznosa. Novac je, naime, ograničen pri izlasku iz Srbije, i samo ako imaju potvrdu da su uneli više od 10.000 evra, toliko mogu i da iznesu”, objasnio je on.

Raičević je naveo da je jedna od obaveza putnika, a što je u novo izdanju informatora za putnike i navedeno, i da prijave tehničnu robu kupljenu u inostranstvu, jer ta roba, kupljena u inostranstvu podleže plaćanju carine.

Prema njegovim rečima, brošura u kojoj su navedeni i drugi primeri koji bi mogli da otklone nedoumice putnika, dostupna je na graničnom prelazu, na čeking šalteru, a biće dostupna i na portalu Uprave carina.

Raičević je rekao da je informator za putnike koncipiran tako da oni mogu da dobiju sve informacije o tome šta je neophodno da prijavljuju prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje.

„Ukoliko putnici nisu sigurni da li imaju nešto da prijave, svakako bi trebalo da se jave u crveni kontrolni prolaz, jer tamo mogu da dobiju informaciju da li nešto podlaže carinjenju i prijavljivanju ili ne”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: