Neko na uranak, neko na posao: "Radi i ćuti"

I dok se neki radnici bune zato što nemaju dva slobodna dana za Uskrs i Prvi maj, drugi rade - i ćute.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

16:21

Neko na uranak, neko na posao:
(Foto: Thinkstock.com)

Većina privatnih radnji u Srbiji radila je za vreme praznika.

Mnogi su se opskrbili potrepštinama pre praznika, jer je najavljeno da ništa neće raditi. Ipak, ta najava odnosila se uglavnom na državne firme, dok privatnici, iako je tražnja manja, za praznike uglavnom rade.

“Nažalost, na drugi dan Uskrsa ima manje mušterija nego inače. Radite, ne praznuje se, znate da će biti manje mušterija, zbog čega radite na drugi dan Uskrsa? Znate šta? Situacija je takva da moramo da povećamo promet i moramo da radimo na drugi dan Uskrsa, a juče smo praznovali.”

“Radi se zato što mislim da su došla vremena kad se mora raditi dok si živ. Odnosno ja moram raditi dokle mogu. A ako ne mogu nešto da prodam, onda mogu nešto da namestim da uradim da složim i tako.”

Iako prodavcima možda i ne odgovara to što praznike ne provode u krugu najmilijih, mušterijama odgovara što mogu da kupe ono što im je potrebno.

“Kupio sam pola kile eksera, pravim kavez za ptice, nabavio sam i pravim kavez za golubove i za njih. Praktično, danas je otvoreno, divno je, njima nije naročito dobro, ali nama mušterijama dobro dođe.”

Slično je i u Sremskim Karlovcima, gde prodavnice takođe rade.

“Uobičajeno radimo, svake godine za praznike. Da li vam je to problem? Ne, nije nam problem da radimo. Da li ima gužve kada su praznici? Danas ne, juče je bilo i prekjuče, baš je bilo gužve.”

“Bogami, normalna stvar je postala. Nije mi teško, ljudi su fini, brzo prolazi vreme, družimo se, tako da stvarno nije teško.”

Ima radnji za koje je uobičajeno da rade tokom praznika, jer su pre svega namenjene turistima.

“Pa u ovoj prodavnici uobičajen je rad za praznike, zato što mi nudimo kao turističku ponudu Sremskih Karlovaca kuglof kolač, i iz tog razloga smo otvoreni za praznike. Jeste li radili i za Uskrs? Jesam, jesam i juče sam radila, i ne samo ja nego i mnogi Karlovčani koji pružaju turističke usluge su radili i juče.”

I dok u komunizmu nije bilo preporučljivo da se slave crkveni praznici, izgleda da to nije preporučljivo ni u kapitalistički uređenom društvu. Profit je najbitniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: