Od juna do sada povezan staž za 6.725 radnika

Od juna 2015. do sada povezan je staž za 6.725 radnika u Srbiji, pokazuju podaci PIO Fonda.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.05.2016.

11:26

Od juna do sada povezan staž za 6.725 radnika
(Foto: Thinkstock.com)

Ukupno je "povezano" 17.493 godina, pet meseci i 10 dana staža, u iznosu od 1,1 milijarda dinara.

Vlada Srbije je 3. marta ove godine donela Zaključak o produženju roka za povezivanje staža osiguranja do kraja godine jer se prethodni Zaključak iz juna 2015. godine primenjivao do kraja 2015. godine.

Novi zaključak o povezivanju staža odnosi se na bivše zaposlene u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imali oznaku „u restrukturiranju”, koji su stekli uslov za penziju, ali im poslodavac nije uplatio doprinose za ceo period rada.

Takođe se odnosi na zaposlene u tim preduzećima koji u 2016. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos, kao i na bivše zaposlene u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika.

Po ovom Zaključku, u martu i aprilu ove godine, povezan je staž za 5.802 radnika, a ukupno je povezano 15.013 godina, devet meseci i tri dana staža.

Za te namene izdvojeno je 937 miliona dinara.

"Fond PIO finansijski povezuje staž svakih 15 dana. Kada je reč o dužini postupka, u slučaju subjekata privatizacije i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, povezivanje staža se radi samo za lica koja su ispunila uslov za penziju, a ne za sve zaposlene kojima nije povezan staž, pa se usaglašavanje podataka za ta lica vrši samo između Fonda i poslodavca, zbog čega postupak traje kraće i zavisi od dokumentacije koju je pripremio poslodavac", kažu u Fodnu.

Kada su u pitanju preduzeća u stečaju, povezivanje staža se obavlja za sve bivše zaposlene za koje se usaglašavanje podataka vrši između Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Poreske uprave i Fonda, i za koje mora da se donese odluka stečajnog sudije, pa iz tih razloga postupci traju duže.

"Važno je naglasiti da postupak povezivanja staža osiguranja ne sprovode osiguranici pojedinačno. U slučaju subjekata privatizacije i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom postupak sprovodi poslodavac, dok za preduzeća u stečaju nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika, postupak sprovodi ta agencija", podsećaju u Fondu PIO.

Prema prethodnom Zaključku o povezivanju staža, koji je Vlada donela 18. juna, odnosno 4. septembra 2015. godine, do kraja decembra prošle godine povezan je staž po zahtevu 83 preduzeća, za 923 zaposlena.

Ukupno je povezano 2.479 godina, 10 meseci i šest dana staža, u iznosu od 154.363.528 dinara.

"Zbirno posmatrano, od juna 2015. do danas, ukupno po zaključcima je povezan staž za 6.725 radnika, za 17.493 godina, pet meseci i 10 dana staža, u iznosu od 1,1 milijarda dinara", preciziraju perdstavnici Fonda PIO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: