U susret 1. maju: Radnici i dalje bez prava

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Međunarodni praznik rada, 1. maj, dočekuju bez u praksi ostvarenih prava.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

15:37

U susret 1. maju: Radnici i dalje bez prava
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, ta prava im samo na papiru garantuju ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

Janković je povodom tog praznika ponovo pozvao državne organe da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

"Takođe treba da nastoje da mere racionalizacije koje se planiraju u javnom sektoru dodatno ne ugroze prava ove posebno ranjive grupe građana, na rad, samostalan i dostojanstven život", naveo je Janković u saopštenju.

On je naveo i da od Inspekcije rada, koja ima najšira ovlašćenja i zbog toga postoji, posebno očekuje da ne čeka prijave radnika, već da što više radi po službenoj dužnosti i sopstvenoj inicijativi.

"Zaštitnik poziva i zaposlene da narušavanje svojih zakonima garantovanih prava prijavljuju inspekciji, čiji rad treba snažno podržati i kontrolisati, što će on, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i činiti", naveo je zaštitnik u saopštenju.

Janković je podsetio i da je na snagu stupio Zakon o zaštiti uzbunjivača koji omogućava sudu da zaštiti radnike koji prijave nezakonitost na štetu javnog interesa i zbog toga budu izloženi otkazu ili drugoj vrsti odmazde.

"Potrebno je unaprediti dijalog vlasti sa sindikatima, jer su oni legitimni predstavnici radnika, zaštitnici njihovih kolektivnih i pojedinačnih prava i nezamenljiv činilac socijalnog dijaloga", ocenjeno je u saopštenju.

Zaštitnik građana je dodao i da će prestanak povlašćivanja određenih poslodavaca kojima država i danas dozvoljava da ne plaćaju doprinose i poreze stvoriti ravnopravnu tržišnu utakmicu u kojoj je najisplativiji zadovoljan i motivisan radnik, a ne iskorišćen, bespomoćan i neproduktivan.

Zaštitnik građana posebno je pozdravio odluku Vlade Srbije da, po njegovoj preporuci, "konačno Poreska uprava vrati nepravilno obračunati solidarni porez na kumulativno isplaćene zarade trudnicama i drugim radnicima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: