U Juri bilo nepravilnosti, ne i maltretiranja

U kompaniji Jura u Leskovcu radnici su dobili obaveštenje da u ponedeljak 2. maja, kada je i državni i verski praznik, ipak dođu na posao.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

16:45

U Juri bilo nepravilnosti, ne i maltretiranja
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Radnici su zbog toga štrajkovali 15 minuta i sada se plaše da će dobiti otkaz ako na praznični dan ne budu došli na posao.

Uplašeni radnici ne smeju javno da govore o naredbi menadzmenta Jure da na Međunarodni praznik rada svi zaposleni moraju da dodju na posao. U Juri je zabranjeno sindikalno organizovanje ali u sindikatima znaju za probleme radnika .

“Nema određene kontrole šta se radi u fabrici, koliko se radi, niko se ne oglašava... Mislim da je država najveći krivac jer je dala sredstva kompaniji..., rekao je Jovica Nedeljković sekretar samostalnog sindikata u Leskovcu.

Rukovodstvo fabrike iz Južne Koreje godinama izbegava da o optužbama radnika govori javno.

Jurina fabrika u Leskovcu otvorena je pre četiri godine i u njoj je zaposleno 1600 radnika.

“Svako treba da radi svoj deo posla, ne treba tu da se meša ni gradonačelnik ni država, a radnici imaju svoja prava i mogu da ih ostvare”, kaže Goran Cvetanović gradonačelnik Niša.

Kompanija Jura je nedavno počela izgradnju još jedne fabričke hale u Leskovcu gde će posao dobiti još 700 radnika. Grad je besplatno ustupio zemljište za novu fabriku.

"U Juri utvrđene manje nepravilnosti, ali ne i ono iz medija"

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin izjavio je da je fabriku za proizvodnju kablova Jura u Leskovcu više puta obilazila inspekcija rada i da su utvrđene manje nepravilnosti ali ne one o kojima se piše u medijima.

"Bilo je manjih nepravilnosti i sve su one sankcionisane, ali ne onakvih o kojima se piše", rekao je Vulin novinarima u Beogradu na skupu povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu.

"Radnici prijavljuju nepravilnosti tek kad prestanu da rade. Zato apelujem na sve radnike u Srbiji koji se osećaju ugroženo da to odmah prijave, a ne tek kad odu iz firme", istakao je Vulin.

Inspektorat: Nema dokaza o zlostavljanju radnika

Inspektori rada tokom nadzora u fabrici Jura u Leskovcu nisu pronašli dokaze o navodnom zlostavljanju i maltretiranju radnika, niti je bilo ko od zaposlenih prijavio takve slučajeve, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, inspekcija je sprovedena nakon što su radnici Jure, nezadovoljni odlukom poslodavca da 2. i 3. maj budu radni dani, u sredu obustavili rad na 15 minuta.

"Inspektorima rada poslodavac je predočio da je zbog obima posla i obaveza prema kooperantima, preduzeće odlučilo da radi i u dane praznika. Prema Zakonu o radu, poslodavac može da odredi zaposlenom da radi na dan verskog ili državnog praznika s tim da je u obavezi da mu plati uvećanu zaradu, što u slučaju Jure do sada nije bilo sporno", stoji u saopštenju.

Dodaje se da se Inspektoratu za rad do sada nisu obraćali zaposleni u toj korporaciji zbog zlostavljanja na radu ali i da je zabeleženo nekoliko prijava bivših radnika Jure koji su se po prestanku radnog odnosa, obraćali inspekciji sa pritužbom da su u bivšem preduzeću trpeli neki vid mobinga.

"U poslednje dve godine, Inspektorat za rad je obavio sedam redovnih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu DOO Jura-Rača, kao i još pet nadzora po zahtevu zaposlenih koji su se odnosili na otkaz ugovora o radu po osnovu proglašenja tehnološkim viškom kao i na upozorenje pred otkaz ugovora o radu", piše u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo zaposlene da se u slučaju zlostavljanja na radu obavezno obrate osobi u preduzeću zaduženoj za pokretanje postupka za zaštitu od zlostavljanja, a da se u slučaju da poslodavac ne ispuni svoje zakonske obaveze, obrate Inspektoratu za rad, Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova ili nadležnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: