Rusi za Srbe spremili "koridor", bez čekanja

Srpska roba koja ide u Rusiju mogla bi još brže da stiže do kupaca. Carina Rusije nudi nam "zeleni koridor", poput onoga koji imaju s Italijom, Kinom i Turskom.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 28.04.2016.

12:40

Rusi za Srbe spremili
Foto: Thinkstock

Ako se pojačaju pregovori Moskve i Beograda, celokupan posao oko "zelenog koridora" bi se mogao završiti u nekoliko narednih meseci jer, što je posebno važno, postoje dobra volja i uslovi za to, kazala je za "Večernje novosti" Tatjana Nikolajevna Golendejeva, zamenica rukovodioca Ruske carine i državna sekretarka u toj službi.

Naši izvoznici se žale da im kamioni stoje dugo na carini i da roba sporo stiže do kupaca. Ali u Moskvi kažu da je taj problem lako rešiv.

“Ako postoje dugoročni ugovori i potrebni fitosertifikati da u voću i povrću nema insekata, ne mora se svaki kamion detaljno proveravati. Dakle, dugoročni kupoprodajni ugovori mogu pomoći da se mnoga pitanja brzo rešavaju”, objašnjava Tatjana Golendejeva, koja je general-lajtnant carinske službe RF.

Fitosanitarna kontrola bi se mogla obavljati u Srbiji, što bi uticalo na to da nema čekanja na carini. Tako se radilo dok su se velike količine voća i povrća uvozile iz Turske. Osim toga, od Turske su Rusi dobijali informaciju o realnoj ceni robe, što je carinicima olakšavalo i ubrzavalo posao.

“Jasno je da posao carinika ide sporo ako se svaka partija posebno pregledava. I Srbima treba da bude interes da imaju dugoročne veće ugovore pa će uvoz u Rusiji biti brži i veći, ističe Golendejeva. Ona dodaje da je osim toga važno je da srpske kompanije imaju ozbiljne brokere u Rusiji koji će da poštuje ruske zakone. Ima brokera koji obećavaju "lako će sve da srede", ali najbolje je i, na kraju, najjeftinije kad nema mućki i sve se radi po zakonu“, kaže Golendejeva.

Da bi se uigrala tehnika "zelenog koridora", može se krenuti i s jednom vrstom robe, a kasnije bi se to proširilo na celokupni uvoz iz Srbije. Što se tiče tehničke robe, kod nje nema fitosanitarne kontrole i postupak se razlikuje od uvoza voća i povrća.

Zamenica rukovodioca "Ruske carine" objašnjava da proizvođači određene robe treba sami da se organizuju i predlažu rešenja. Primera radi, srpski proizvođači nameštaja i ostalih proizvoda od drveta se sada žale da im po novim pravilima roba postaje preskupa. Takva pitanja se ne mogu rešavati individualno nego granski.

“Uverena sam da će se u bliskoj budućnosti postići dogovor između carina Rusije i Srbije i da će funkcionisati zeleni koridor. Optimista sam, jer su odnosi između naših država odlični, a takođe i između carinskih službi”, kaže naša sagovornica.

Protokol o razmeni podataka o vrednosti robe u prometu između Srbije i Rusije je potpisan u oktobru 2014. godine, ali još nije definisan način na koji će se to činiti. Taj sporazum je već korak u uspostavljanju jačih veza između dve službe radi povećanja prometa robe i on odlično funkcioniše.

Za novi korak saradnje potrebno je da se definiše međusobna komunikacija između dve carinske službe. Da bi "zeleni koridor" mogao da funkcioniše, potrebna je elektronska razmena podataka i prolaz graničnih prelaza bez carinskih formalnosti. To olakšanje ne znači da carinske službe neće obavljati svoje funkcije.

Pojednostavljeno rečeno, ako je jedna služba pregledala robu i poslala informaciju dogovorenim kanalom, to će biti dovoljno da roba nesmetano pređe granicu i ide direktno u ruke kupca ili posrednika. Strana koja je primalac robe će selektivno obavljati kontrolu u skladu sa svojim principima poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: