Građane čekaju veći nameti na kvadrate

Vlada Republike Srbije priprema nove izmene propisa o porezu na imovinu, pa će preduzeća, po svemu sudeći, od iduće godine plaćati veći porez na imovinu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

08:25

Građane čekaju veći nameti na kvadrate
Foto: Thinkstock

Da li će i građanima ovaj namet biti uvećan znaće se kada se budu pojavile nove izmene Zakona o porezima na imovinu, na kojima trenutno radi Ministarstvo finansija, pišu Večernje novosti.

Osnovni razlog za izmenu načina obračuna ovog poreza je planirano usvajanje novog propisa koji se odnosi na finansiranje opština i gradova. Zbog njega će, naime, lokalni budžeti ostati "tanji" na ime ukidanja naplate ekološke takse i firmarina, pa je plan da opštine i gradovi ova sredstva nadomeste upravo kroz - porez na imovinu.

Izmene Zakona o porezima na imovinu se, kako "Novosti" saznaju u Nemanjinoj 11, odnose na način utvrđivanja te poreske obaveze.

“U sklopu donošenja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave doći će do izmena u zakonskim rešenjima i za porez na imovinu, naknade... Konačno rešenje će usloviti donošenje odluke o promenama u visini stope, prvenstveno pravnih lica”, navodi naš izvor.

Inače, poznato je da su preduzeća na neki način povlašćena u odnosu na građane, kada je reč o načinu obračuna poreza na imovinu. Jer, kao što je to ukazao Fiskalni savet, trenutni propis propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane, i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

“Dodatno, pravnim licima je data mogućnost da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju poresku obavezu”, ukazuje Fiskalni savet, upozoravajući da je prilikom integrisanja naknade za životnu sredinu i firmarine u porez na imovinu potrebno izbeći prelivanje poreskog tereta na građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: