Kamaraš u Železari napravio 39 odsto veći minus

Železara Smederevo je pod rukovodstvom profesionalnog menadžmenta poslovala sa gubitkom od 144,76 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2016.

16:08

Kamaraš u Železari napravio 39 odsto veći minus
Foto: Tanjug

Upravljački tim „HPK inženjeringa“, na čijem je čelu Peter Kamaraš, ostvario je 39,1 odsto veći minus nego lani, piše Politika.

Ovaj podatak nalazi se u ugovoru o prodaji 98 imovinskih celina železare kineskom Hestilu, koji je objavio Ministarstvo privrede. Revizorska kuća KPMG utvrdila je i da je neto dug srpske čeličane na kraju 2015. dostigao 284,38 miliona evra.

S obzirom da je na to da je Hestil za 46 miliona evra kupio samo „čistu“ imovinu, to je iznos koji će pasti na teret porskih obveznika.

Vlada Srbije i Hestil potpisali su kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je kineska kompanija preuzela 98 celina železare za 46 miliona evra.

Očekuje se da će nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih oko 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije "Hestil" za kupovinu "Železare Smederevo", koja je jedina dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. Kompanija planira da zadrži svih 5.050 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: