Saradnja PKS i UNDP u energetskoj efikasnosti

Privredna komora Srbije i UNDP potpisali su sporazum o saradnji čiji je cilj zaštita životne sredine kroz efikasnije korišćenje čistih izvora energije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2016.

13:45

Saradnja PKS i UNDP u energetskoj efikasnosti
Foto: Thinkstock

Posle potpisivanja Memoranduma o saradnji predsednik PKS Marko Čadež istakao je da pitanje poboljšanja energetske efikasnosti nije samo pitanje zaštite životne sredine, iako je ono najvažnije, već da je istovremeno i pitanje dalje konkurentnosti i rasta srpske privrede.

"Ne možemo se ophoditi prema trošenju energije na isti način na koji smo se prema tome ophodili u 19. i 20. veku. Bez novog pristupa i razumevanja na koji način energiju trošimo, nećemo moći da ostvarimo konkurentnost na međunarodnom tržištu. Zato je ovo jedan od esencijalnih projekata za opstanak srpske privrede", istakao je Čadež.

Kako je objasnio, cilj potpisivanja memoranduma je obezbeđivanje šireg okvira za jačanje saradnje izmedju UNDP i PKS u oblastima energetike, rudarstva, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, uslugama, IT tehnologijama, podršci preduzetništvu i zaštiti životne sredine.

UNDP i PKS će kroz sporazum raditi na razvoju srpske privrede kroz, kako je naveo Čadež, razvoj malih i srednjih preduzeća, podizanje proizvodnih kapaciteta, otvaranje novih radnih mesta, ali i zajedničko povezivanje sa relevantnim nacionalnim institucijama, kompanijama, donatorima, fondovima...

On je podsetio da UDNP i PKS već realizuju dva projekta, specijalizovani portal za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, i promocija energetske efikasnosti u uvođenju novih sistema i merenja energetske efikasnosti u industriji.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Solorano istakla je da biomasa, kao izvor energije, ima veliku budućnost u Srbiji, ali da taj razvoj ne može da se učini bez učesća privatnog sektora, njihove tehnologije i finansijskih resursa.

"Naš ključni partner u Srbiji je PKS, jer je veoma važna činjenica da ne možemo da povećamo korišćenje biomase u energetske svrhe, ako ne podignemo svest o značaju biomase", rekla je Vojačkova Solorano.

Ona je dodala da je potpisivanje današnjeg sporazuma početni korak ka tome.

"Srbija je sebi postavila cilj da do 2020. udeo energije iz obnovljivih izvora energije bude 27 odsto. To je dugačak put koji treba preći i ovo je prvi korak na njemu", zaključila je Vojačkova Solorano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: