CEFTA nam donosi milijardu svake godine

Sporazum o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi unapredio je trgovinu i privrednu saradnju u regionu, a dosta se očekuje od liberalizacije trgovine uslugama

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.04.2016.

14:34

CEFTA nam donosi milijardu svake godine
Foto: Thinkstock

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Bojana Todorović rekla je da je trgovina u CEFTA regionu potpuno liberalizovana, kao i tržište javnih nabavki, dok se liberalizacija trgovine uslugama očekuje do kraja ove ili sredinom 2017. godine.

Od liberalizacije trgovine uslugama, kako je rečeno na skupu u PKS, mnogo se očekuje. Todorović je rekla da je veliki značaj CEFTA sporazuma za srpsku privredu.

Region je drugi spoljnotrgovinski partner Srbiji, posle EU, dok je godišnji suficit u razmeni uvek oko milijardu evra.

Srbija najviše izvozi u BiH, Crnu Goru i Makedoniju i to poljoprivredno-prehrambene proizvode, piće, proizvode od metala i čelika.

Todorović je navela da postoje novine u Sporazumu među kojima je reforma sistema rešavanja sporova jer se dosadašnji pokazao kao neefikasan, dok je rešavanje necarinskih barijera uvek aktuelna tema.

Sporazum je proširen na mnoge oblasti, pregovara se o liberalizaciji trgovine uslugama, ali su necarinske barijere i dalje veliki izazov, rečeno je u PKS.

Takođe je istaknuto da je prekogranična trgovina u regionu značajno unapređena, ali nivo liberalizacije trgovine nije na očekivanom nivou zbog složenih procedura na graničnim prelazima.

U cilju bržeg kretanja robe i smanjenja troškova potrebna je intenzivnija saradnja u oblasti međunarodne akreditacije laboratorija potpisnika CEFTA i uzajamnog priznavanja takvih analiza, poboljšanje rada inspekcija i efikasnija razmena informacija i dokumenta izmedju carina i inspekcijskih organa.

Razmena Srbije sa članicama CEFTA iznosi 3, 7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: