Za dan i po nestaje stara pruga, novom 100 km/h

Na železničkom Koridoru 10 počeli su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji tri deonice u dužini od 46 kilometara, koji se finansiraju od ruskog kredita.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

16:22

Za dan i po nestaje stara pruga, novom 100 km/h
Foto: Thinkstock

Za godinu dana brzina vozova biće podignuta sa sadašnjih 40-50 kilometara na 100 kilometara na sat.

Reč je o deonicama između Niša i Preševa ukupne dužine nešto više od 46 kilometara i to Vinarci-Đorđevo (15 km), Vranjska Banja - Ristovac (17,7 km) i Bujanovac - Bukarevac (13,7 km), a vrednost radova je oko 26,4 miliona dolara.

Početak radova obeležen je u železničkoj stanici Ristovac.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica rekao je da je kompanija Ruskih železnica RŽD Internešenal glavni izvođač radova, a da su kao podizvođači angažovane samo kompanije iz Srbije.

Poledica je podsetio da je ukupna vrednost radova, koju obuhvata ruski kredit, 940 miliona dolara, od čega 800 miliona evra kredita obezbeđuje Rusija, a 140 miliona Srbija.

Poledica je podsetio da ruski kredit obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju šest deonica na Koridoru 10 ukupne dužine 112 km na sat.

On je rekao da bi za dve nedelje mogli da počnu i radovi na obnovi barske pruge na deonici Resnik - Valjevo, što se takođe finansira ruskim kreditom.

Kako je rekao, ta pruga u dužini od 43 km će se raditi u dve faze - na jesen će početi radovi na tunelima i mostovima, pošto je za taj deo završena projektna dokumentacija, dok će se trasa pruge raditi naredne godine.

Ruski kredit obuhvata i radove na pruzi Beograd - Pančevo, kao i isporuku 27 novih dizel motornih vozova koje je Srbija kupila za 100 miliona dolara iz ruskog kredita, a Poledica je dodao da je Srbiji već isporučeno 10 vozova.

Vršilac dužnosti generalnog direktora preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije Dušan Garibović rekao je da se Srbija nalazi na evropskoj železničkoj mreži i da spaja sever i jug i istok i zapad, te podsetio da će u narednom periodu ukupno biti rekonstruisano i modernizovano 270 kilometara pruga.

Garibović je poželeo izvođačima uspešan rad precizirajući da je godinu dana rok za te tri deonice na jugu Srbije.

"Hoćemo da Srbija ponovo povezuje istok i zapad i sever i jug", poručio je Garibović.

Prvi zamenik direktora ruske kompanije RŽD Internešenal Mansurbek Sultanov je rekao da će ta kompanija s podizvođačima u roku od 36 sati demontirati staru prugu i postavljati novu, u dužini od jednog kilometra.

Sultanov je kazao da su privedeni kraju i radovi na pruzi Beograd - Pančevo koji su obuhvatili rekonstrukciju i izgradnju drugog koloseka i da je danas na toj deonici komisija za prijem radova.

On je naglasio da su radovi završeni pola godine pre ugovorenog roka i da će ta deonica biti uskoro puštena u saobraćaj.

Sultovanov je podsetio da su završeni radovi na tri deonice na severu Koridora 10 u Srbiji: Ruma - Golubinci i Sopot Kosmajski - Kovačevac, koje su puštene u saobraćaj i dodao da će uskoro biti puštena i treća deonica Mala Krsna - Velika Plana.

On je dodao da će se vozovi na tih šest deonica kretati brzinama od 100 do 120 km na sat.

Sultanov je rekao da RŽD rekonstruiše i škole u blizini pruga koje radi, da su već dve škole obnovljene - u Pančevu i Golubincima, kao i da će u narednom periodu biti obnovljena i jedna škola u Vranju.

Projekte za rekonstrukciju i modernizaciju svih pruga koje će biti obuhvaćene ruskim kreditom uradio je Saobraćajni institut CIP.

Ti projekti su urađeni po najvišim standardima koji se primenjuju za izgradnju pruga.

Radovi na tri deonice na jugu Srbije se neće izvoditi od juna do septembra zbog putničkih vozova.

Na tim deonicama trenutno se obavlja samo teretni saobraćaj u periodima kada se ne izvode radovi.

Na realizaciji posla kao podizvođači biće angažovane i kompanije ZGOP Novi Sad, Energoprojekt niskogradnja i MBA Ratko Mitrović iz Beograda, saopštile su Železnice Srbije.

Pripremni radovi na rekonstrukciji i modernizaciji tri deonice na železničkom Koridoru 10 na jugu zemlje počeli su 18. aprila, zbog čega je izmenjena organizacija saobraćaja vozova na pruzi Niš - Preševo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: