"Devojčice vole IT, ali ih se malo time bavi"

Devojčice u Srbiji trebalo bi podstaći da se, prilikom odabira budućih karijera što više uključe u IT sektor, jer se tek 15 odsto njih obrazuje za ovu oblast.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

08:41

Foto: Thinkstock

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da žene čine većinu stanovništva u Srbiji, što je još ubedljiviji argument da se one priključe IT industriji i obrazuju za taj sektor.

Matić je navela da ministarstvo u tom cilju sprovodi nekoliko programa, a navela je da se već tri godine pregovara s ministarstvom prosvete, a nedavno je održan i sastanak na temu uvođenja predmeta programiranje i informatika upodobljena savremenim potrebama.

Ona je navela da istraživanja pokazuju da većina devojčica pokazuje interesovanje za ovu oblast, samo 15 odsto njih se za to i obrazuje, a sve koje upišu fakultete tog usmerenja završe studije sa visokim ocenama.

Generalna direktorka Telenora Srbija Ingeborg Ofsthus rekla je da su za podsticanje privrednog rasta i razvoja privrede potrebne tehnologije, inovacije i preduzetnički duh, a to ne može da se uradi samo sa pola populacije.

Ona je sa prisutnima podelila i svoj primer, navodeći da, kad je pošla u školu, mislila je da će biti u muzičkoj industriji, i nije znala da će završiti baš u Srbiji i to u telekomunikacijama.

“Nisam znala da će se to desiti , ali sam jako srećna što sam ovde”, rekla je ona i dodala da bi devojčice trebalo da pokušavaju, jer je najgore što može da se desi da ne uspeju, ali i iz toga će svakako nešto naučiti.

“Ja sam nekad mislila da moram da se promenim, da budem biznis žena, ali pogrešila sam. Budite ono što jeste i to na najbolji način”, poručila je Ofsthus.

Savetnica u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gordana Gavrilović poručila je da svi zajedno moramo da doprinesemo da žene imaju jednaka prava kao i muškarci, jer statistika trenutno nije sjajna.

“Statistika pokazuje da 30 odsto devojaka od 15 do 19 godina napuste obrazovanje posle osnovne škole, trećina vas. Žene su manje plaćene za iste poslove, manje ih je zaposleno nego muškaraca, i od ukupnog broja preduzetnika one čine samo trećinu. Te podatke moramo da menjamo”, poručila je ona.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović navela je da je ovogodišnji Dan devojčica u IKT-u, za razliku od prethodnih koji su uključivali samo posete kompanija, obogaćen promocijom kreativnih aktivnosti talenata devojčica sedmog i osmog razreda osnovnih škola, kao što je veština korišćenja web tehnologija u prezentaciji preduzetničkih ideja.

Okrugli sto "Uključivanje devojčica u svet IKT-a i preduzetništva" održan je u Telenoru Srbija povodom međunarodnog Dana devojčica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: