Koliko nas kilometara deli od cele obilaznice?

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je još 10 kilometara auto-puta na obilaznici oko Beograda, od Dobanovaca do Ostružničkog mosta

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.04.2016.

18:27

Koliko nas kilometara deli od cele obilaznice?
(Foto: Thinkstock.com)

Mihajlovićeva je najavila da bi cela obilaznica u dužini od 46 kilometara mogla da bude završena najkasnije do početka 2018. godine.

Reč je o drugoj traci obilaznice na deonici Dobanovci-Most kod Ostružnice, čija je izgradnja koštala 1,38 milijardi dinara, a radovi su finanirani kreditom EIB.

Radove je izveo konzorcijum domaćih firmi MBA Ratko Mitrović Niskogradnja i Planum.

Mihajlović je podsetila da se obilaznica gradi od 1990. godine i dodala da je prekidana iz raznih razloga, nedostatka novca, nezavršene eksproprijacije zemljišta i slično.

"Obilaznica je ukupno dugačka 46 kilometara i nama je ostalo da ugovorimo izgradnju za 22, 6 kilometara", rekla je Mihajlović dodajući da se radi ugovaranju finansijskog okvira i da će on biti obezbeđen odmah nakon formiranja nove vlade.

Potpredsednica vlade je naglasila da je na toj deonici dnevno bilo angažovano 130 radnika i oko 60 mašina, kao i da je napravljena ušteda od 100 miliona dinara i da nije plaćen nijedan odštetni zahtev.

Mihajlović je, takođe, rekla da će drugi most preko Save kod Ostružnice, za koji je postavljen kamen temeljac krajem 2015. godine, biti završen u roku odnosno do kraja sledeće godine.

Ministarka je kazala da bi cela obilaznica oko Beograda mogla da bude završena krajem 2017. godine ili u prvom kvartalu 2018. godine.

Kako je rekla, na obilaznici će biti četiri tunela i 41 most tako da će biti puno posla za domaće građevinare.

Ona je pozvala domaće građevinske firme da se udruže, jer tako mogu lakše da dobiju poslove na tenderima, kako na obilaznici tako i na budućoj izgradnji auto-puta Niš-Merdare-Priština, ali i na obnovi putne mreže u zemlji.

V.d. direktor Puteva Srbije Zorana Drobnjak je rekao da je upravo deonica Dobanovci - Ostružnica najprometnija na obilaznici i da je izgradnjom druge trake značajno povećana bezbednost saobraćaja.

Prema njegovim rečima, na toj deonici dnevno prođe oko 15.500 vozila od čega je oko 3.500 kamiona.

On je dodao da je ta deonica bila završena još u oktobru prošle godine, ali da je zbog vremenskih uslova za ovu godinu ostao još da se postavi završeni sloj asfalta.

Direktor MBA Branko Miljković je kazao da je cela deonica Dobanovci - Ostružnica duga 17 km, da je danas pušteno u saobraćaj 10 km druge trake, dok je preostalih sedam km ranije završeno.

Miljković je zahvalio vladi i ministarki Mihajlović što je omogućila domaćim firmama da rade dodajući da su tako dobili šansu da se razvijaju u narednom periodu i više da mogu da doprinesu srpskoj privredi.

Direktor Planuma Ratomir Todorović je naglasio da je završetak obilaznice veoma važan za Beograd.

Izgradnjom obilaznice će biti povezani putni pravci koji spajaju Srbiju sa Mađarkom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom. Obilaznica će, takođe, prezeti tranzitni saobraćaj sa gradskih saobraćajnica, smanjiti teretni saobraćaj i emisiju štetnih gasova u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: