Topionica RTB Bor topi rekord iz 1998.

U topionici bakra basena RTB Bor ovog meseca očekuje se proizvodnja 6.200 tona katodnog bakra, saopšteno je iz te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2016.

14:50

Topionica RTB Bor topi rekord iz 1998.
Foto: B92, arhiva

Kako se navodi, taj obim proizvodnje nije zabeležen još od 1998. godine.

Direktor RTB-a Blagoje Spaskovski kaže da je ta proizvodnja potvrda mogućnosti povećanja kapaciteta prerade u novoj topionici bakra sa 400.000 tona koncentrata na pola miliona tona godišnje.

"Preradu u novoj topionici možemo da povećamo za 20 do 25 odsto bez ulaganja, a ako uložimo ne više od pet miliona dolara preradu možemo da podignemo na 80 do 90 tona koncentrata na sat", rekao je Spaskovski.

Pre nego što je istekla godina uhodavanja nove topionice RTB Bor, potvrđen je projektovani kapacitet za preradu 400.000 tona koncentrata bakra, čime su opravdane investicije, poručuju iz kompanije.

U međuvremenu su pravljena određena poboljšanja u samom procesu rada, a primenjena su i iskustva iz drugih topionica iz Finske, Bugarske i Turske...

“Ova poboljšanja u proteklih nekoliko nedelja dokazala su da je moguće podići dnevnu preradu sa 52 tone na sat na čitavih 68 tona na sat, što je povećanje od 25 odsto. To znači da će se godišnje proizvodnja projektovanih 80.000 tona katodnog bakra povećati na preko 100.000 tona", kaže Boban Todorović, direktor Topionice.

Prema njegovim rečima to znači da će se za to toliko povećati i prihod bilo da se prerađuje svoj koncentrat, što je najisplativije, a povećaće se i profit od uslužne prerade koncentrata za oko 10 miliona evra godišnje.

“Sadašnjom praksom je dokazano da ceo sistem RTB Bor, topionica, fabrika kiseline itd. mogu da povećaju preradu koncentrata na pola miliona, a radi se na inovacijama koje ce omogućiti povećanje kapaciteta iznad 600.000 tona koncentrata, što je čitavih 50 odsto. Sve to omogućili su domaći inženjeri”, kaže on.

Iz kompanije kažu i da ovaj iskorak u kapacitetu vodi ka neophodnosti rešenja za otkrivanje novih rudnih nalazišta u vlasništvu RTB kako bi se u potpunosti topionici prerađivao sopstveni koncentrat kako bi profit bio na taj način maksimiziran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: