"Juče Ikea, danas BG na vodi, sutra Hilton"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da u prestonici Srbije ovog meseca kreću projekti koji su vredni više od 350 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta, RTS

Petak, 15.04.2016.

08:56

Foto: Thinkstock

Kako je kazao, njihova realizacija otvoriće 5.000 novih radnih mesta.

On je podsetio da je juče postavljen kamen temeljac za Ikeu, danas se postavlja kamen temeljac za kulu Beograda na vodi, u nedelju kamen temeljac za hotel Hilton koji će biti na uglu Ulice kralja Milana i Ulice kralja Milutina.

Mali je najavio da će sledeće nedelje biti postavljen i kamen temeljac za trgovinsku kompaniju Lidl.

U sve te projekte, naglašava on, biće uposlene građevinske firme iz Srbije, što će biti veliki podsticaj za njihov dalji razvoj.

Govoreći o današnjem postavljanju kamena temeljca za kulu koja je deo projekta Beograd na vodi, Mali je rekao da će to biti najviša zgrada u ovom delu Evrope,koja će promeniti izgled Beograda i Srbije.

"Zgrada će biti nešto niža od planiranog, biće visoka 168 metara i imaće 46 spratova, biće za trećinu viša od kule Ušće. Dizajneri su smatrali da treba da bude niža, a šira da bi se uklopila u ceo koncept Beograda na vodi", naglasio je Mali.

On je naaglasio da se postavljanjem kamena temeljca za kulu, zatim dve stambene kule koje su počeli da grade jesenas i završetkom još 500 metara promenade, polako realizuju sva obećanja data za prvu fazu Beograda na vodi.

"Od dela Beograda koji je bio najružniji, sa pacovima, zmijama, polusrušenim barakama, pravimo nešto što je prelepo.To su zgrade koje potpuno menjaju izgled Beograda", rekao je gradonačelnik Beograda na RTS-u.

U izgradnju kule, kako kaže, osim srpskih firmi biće uključena i jedna međunarodna firma, jer domaće nemaju iskustva sa tako visokim zgradama, ali to je i za domaće firme prilika za nove reference.

Gradonačelnik je negirao da su svi ovi radovi predizborni marketing.

Upitan šta će se raditi na potezu od Brankovog mosta do Kalemegdana, Mali je rekao da ove godine biti sređeno 66 fasada u ulicama Brankova, Karadorđeva, Kosančićev venac, i da je vrednost tih radova šest miliona evra, kao i da se rade bez učešća građana jer su spomenici kulture.

"Odmah nakon usvajanja zakona o stanovanju krećemo sa novim projektima da sređujemo ulaze u zgrade. To će biti projekti u kojima će 70 odsto sredstava izdvajati stanari, a 30 odsto grad", rekao je Mali.

U sledećih nekoliko meseci, kaže on, radiće se na realizaciji izmeštanja Autobuske stanice u Blok 42 na Novom Beogradu i da očekuje da će to biti realizovano do septembra, oktobra.

Projekti na kojima će se raditi, a koji su godinama stajali u fiokama, su proširenje tramvajskog mosta, zatim gondola od Kalemegdana do TC Ušće i da je cilj vraćanje Beograda na reke.

Upitan da li i njega građani uskoro mogu videti da biciklom dolazi na posao kao gradonačelnik Londona, Mali je rekao da više voli da pešači i da na posao najčešće ide peške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: