Preduzetnice, imate na raspolaganju 16, 5 mlrd RSD

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović pozvala je žene da koriste sredstva namenjana razvoju preduzetništva od 16,5 milijardi dinara iz budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2016.

19:31

Preduzetnice, imate na raspolaganju 16, 5 mlrd RSD
Foto: Freeimages.com

Takođe ih je pozvala da apliciraju za program Evropske banke za obnovu i razvoj, vredan ukupno 20 miliona evra.

Mihajlović je rekla da u Srbiji ima svega 30 odsto preduzetnica od ukupnog broja preduzetnika, dok ih je u zemaljama Zapadnog Balkana ili EU između 40 i 45 odsto.

"Moramo još da radimo da bi žene krenule u proces preduzetništva", poručila je Mihajlović, koja je predsednik vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je kazala da vlada pokušava da im napravi ambijent za pokretanje biznisa i da je obezbedila 16,5 milijardi dinara za podršku preduzetništvu.

Od tog novca, prema njenim rečima, deo je namenjen preduzetnicama koje žele da pokrenu biznis i onima koje već rade, ali ima je potrebna podrška.

Mihajlović je podsetila da je EBRD pokrenuo program podrške razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji pod nazivom „Žene u biznisu“, u saradnji sa bankom Inteza.

Za realizaciju programa EBRD je obezbedila kreditnu liniju od pet miliona evra, čija sredstva banka Inteza plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Za kredite mogu aplicirati preduzeća i preduzetničke radnje kojima rukovode žene, a posluju najmanje 15 meseci.

Sredstva se odobravaju za finansiranje obrtnih sredstava i investicija sa fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto na godišnjem nivou i u maksimalnom iznosu do 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Zajmovi za obrtna sredstva plasiraju se sa maksimalnim periodom otplate do 36 meseci uz grejs period do šest meseci koji je uračunat u period otplate, dok pozajmice za investicije imaju rok otplate od 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci koji je uključen u period na koji se kredit odobrava.

Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i iznosom do 25.000 evra potrebna su samo minimalna sredstva obezbeđenja u vidu menica.

Kroz program "Žene u biznisu" EBRD planira da kreditnim linijama u ukupnoj vrednosti od 20 miliona evra podrži žensko preduzetništvo u zemljama Zapadnog Balkana.

Vlada Švedske je obezbedila 3,6 miliona evra kako bi pomogla lokalnim bankama u razvoju finansijskih proizvoda koji prate potrebe ženskog preduzetništva, ali i obezbedila preduzećima kojima upravljaju žene znanje koje im je potrebno za razvoj i unapređenje poslovanja, dok je Luksemburg izdvojio sredstva u iznosu od 1,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: