"Žene ovde kreću u biznis iz nužde"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da 30 odsto svih preduzetnika čine žene, a da je plan da u narednih pet godina taj broj dostigne i 40 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2016.

11:01

Foto: Tanjug

Ona je na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske rekla da u Srbiji im 51,6 odsto žena, ali da su za 20 odsto manje zaposlene od muškaraca i za jednu trećinu manje plaćene.

"Žene u Srbiji u preduzetništvo kreću iz nužde, a cilj je da posao pokrenu zato što to žele i zato što su se za to školovale", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u Srbiji je stereotip da žene preduzetnice nemaju porodicu, jer podaci pokazuju da je 90 odsto njih udato.

Mihajlović je podsetila da je Vlada Srbije 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva i da je za podsticaje izdvojila 16,5 milijardi dinara od čega je jedna trećina namenjena ženskom preduzetništvu.

Ona je navela i da je Vlada Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorila iznos od 20 miliona evra za projekte ženskog preduzetništva.

Potpredsednica vlade pozvala je žene da konkurišu za projekte za početak biznisa, ali i za unapređenje poslovanja.

Kako je dodala, ukoliko se žensko preduzetništvo bude intenzivno razvijalo u narednih pet godina, to bi moglo da utiče na povećanje privrednog rasta za nekoliko odsto.

Direktorka sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije Maja Pejčić je kazala da je ove godine više od milion evra bespovratne pomoći namenjeno ženama preduzetnicama.

Navela je da postoje programi za početak poslova, za šta je opredeljeno više od 100 miliona dinara, a direktna podrška nezaposlenima će biti od 300.000 do milion dinara, odnosno 50 odsto vrednosti projekta za koji se traži pomoć.

"To je paket programa koji će pratiti treninzi jer je to osnova da bi se jedna ideja sprovela u delo", kazala je Maja Pejčić i dodala da su procene da će na bazi tih programa biti osnovano najmanje 150 firmi čiji će osnivači biti žene.

Kako je navela, u ovoj godini planirana je i direktna podrška malim i srednjim preduzećima za uvođenje sertifikata standarda i korišćenja znakova proizvoda, za šta je opredeljeno 70 miliona dinara.

Pojedinačna podrška u tom programu je od 50.000 do 300 000 dinara, 50 odsto vrednosti projekta.

Na skupu učestvuju preduzetnice, predstavnici 60 stranih i domaćih kompanija, vlada Srbije i Republike Srpske, Narodne banke Srbije, udruženja privrednika, medjunarodnih organizacija, stručnjaka i nevladinog sektora.

Teme konferencije su stanje i perspektiva ženskog preduzetništva, finasiranje i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, samozapošljavanje i unapredjenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u vlasništvu žena.

Na konferenciji će biti predstavljen konkurs kompanije Lafarge BFC Srbija za dodelu zemljišta u njenom Biznis parku u Beočinu preduzetnici iz Srbije ili Republike Srpske s najboljim biznis planom za početak ili proširenje posla.

Organizatori skupa su Centar Spektar, Korak dalje, Centar za mame i Jelek, a održava se pod pokroviteljstvom vlada Srbije i Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: