Prvi trolejbus MAZ Balkana stiže u Beograd

Firma MAZ Balkan iz Kragujevca najavljuje skorašnji početak sklapanja trolejbusa.

Srbija

Izvor: Danas

Četvrtak, 07.04.2016.

08:46

Prvi trolejbus MAZ Balkana stiže u Beograd
Foto: Tanjug, arhiva

Preduzeće MAZ Balkan u Kragujevcu, koje su zajednički formirali beloruska kompanija MAZ i šumadijska firma "Vulović transport", i koje već duže u kragujevačkom pogonu montira MAZ-ove gradske autobuse, planira da uskoro započne i sklapanje trolejbusa najnovije generacije.

Prva takva vozila iz Kragujevca će, prema najavi iz firme MZ Balkan, u roku od tri meseca biti isporučen Gradskom saobraćajnom preduzeću iz Beograda, gde će pola godine ostati na probi.

"Imamo licencu za proizvodnju i homologaciju pet modela autobusa marke MAZ, a od te kompanije nedavno smo besplatno dobili i licencu i kompletnu dokumentaciju za sklapanje novih modela trolejbusa, dužine od 12 do 18 metara. Interes Belorusa je da svojim vozilima preko Srbije stignu na tržišta Evropske unije. Otuda je zadatak firme MAZ Balkan da okupi što veći broj proizvođača delova i sklopova za ugradnju u autobuse i trolejbuse iz Srbije, ili da ih nabavlja u EU, kako bi ta vozila, sa više od 50 odsto pozicija proizvedenih u Srbiji ili EU, stekla status domaćeg proizvoda, što im omogućava bescarinski plasman ta tržištima zemalja Evropske unije. Cilj nam je da u našoj fabrici sklopljene autobuse i trolejbuse prodajemo i zemljama CEFTA sporazuma", kaže za Danas direktor i vlasnik "Vulović transporta" Zoran Vulović.

On naglašava da je MAZ Balkan u prva tri ovogodišnja meseca kupcima isporučio više od 40 autobusa sklopljenih u Kragujevcu, od čega je deset prodato ARIVI koja slovi za jednu od najvećih evropskih autoprevozničkih kompanija.

Dodaje da je Srbiji godišnje potrebno između 150 i 200 gradskih, prigradskih i turističkih autobusa, te 12 trolejbusa, kojima bi se zanovio vozni park beogradskog GSP, koji ima ukupno oko 130 vozila te vrste. Firma MAZ Balkan planira, međutim, da autobuse i trolejbuse proizvedene u Kragujevcu, čim se za to steknu uslovi, ponudi i gradskim saobraćajnim preduzećima u Sarajevu, Zagrebu, Sofiji, kao i drugim gradovima u zemljama CEFTA sporazuma ili EU.

"Pre izlaska na inostrana, moramo da zadovoljimo domaće tržište i time stvorimo potrebnu akumulaciju za pokretanje serijske proizvodnje autobusa i trolejbusa u Kragujevca, koja treba da obezbedi o otvaranje novih radnih mesta", najavljuje Vulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: